over climatechain

Wat geweldig om je hier te zien!

Mijn naam is Anke van Dijk. Goed dat je gekomen bent. Laten we niet achterover leunen, maar wat doen.

Hoe is climatechain begonnen?

Dat was gewoon bij mij thuis op de bank op een doordeweekse avond. Nog niet eens zo lang geleden bekroop me na het zien van het achtuurjournaal een heel slecht gevoel. Dat heb ik omgekeerd naar iets positiefs.

Ik weet niet eens meer of er een item voorbij kwam over nog een mislukte klimaattop, plastic soep, bijensterfte, toenemende CO₂-uitstoot of een overstroming of orkaan als gevolg van de opwarming van de aarde.

Maar wat me bij is gebleven is de moedeloze gedachte die volgens mij wel meer mensen hebben als ze de krant openslaan of het nieuws volgen, namelijk waar zijn we met zijn allen in godsnaam mee bezig? En heel eerlijk gezegd dacht ik er ook bij: hoe kan het dat ándere mensen zo slecht naar de wereld omkijken?!

Met ‘anderen’ bedoel ik de politici, landen en groten der aarde met voornamelijk economische belangen nog groter dan zijzelf. Maakt het dan uit wat ik in mijn eentje doe voor een betere wereld?

Ik voelde me zo compleet machteloos.

En dat gevoel had ik zo’n beetje altijd na het nieuws. Ik werd er verdrietig, angstig en boos van. Ongemakkelijk is misschien ook een goede omschrijving. Dus wat deed ik: het nieuws ging ik vermijden. Mijn eigen kleine leventje was nu eenmaal veel fijner. Met mijn gezin, mijn leuke baan bij een communicatiebureau en mijn lieve familie en vrienden.

Tegelijkertijd veranderde mijn leven wel degelijk. In mijn ‘cirkel van invloed’ maakte ik kleine, maar betere keuzes voor het klimaat. Kleine keuzes die een groot verschil maakten voor mezelf en mijn omgeving. Het begon een beetje met bewust van baan veranderen om voortaan op de fiets naar het werk te gaan. Met vleesminderen, recyclen en plastic mijden. Voor de kinderen kochten we wasbare luiers en tweedehandskleding. Nog niet veel bijzonders, hoor ik je denken ;-).

Maar al snel kocht ik haarzeep en appelciderazijn in plaats van shampoo en conditioner en dacht ik tot nog boven de afvalbak na of ik iets kon hergebruiken voordat ik het weggooide (zo heb ik eens chips gebakken van avocadopit – geen aanrader – en maakte ik ooit een bloemenvaas van een oude tuinslang).

Het waren allemaal maar kleine veranderingen in mijn dagelijks leven, zonder dat ik daar vaak echt wat voor opofferde. Hoe klein ook, ze betekenden heel wat, alleen al omdat ze bij mezelf en mijn directe omgeving zorgden voor meer gesprekken over klimaatverandering en meer klimaatbewustzijn. Ook merkte ik hoe goed ik me erbij ging voelen om zelf meer actie te ondernemen. Geen vingerwijzen naar anderen, maar aan de slag gaan met wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering.

Steeds meer ging ik klimaatbewustzijn zien als misschien niet dé oplossing voor de klimaatcrisis, maar als hét begin. Want als we er met zijn allen een potje van gemaakt hebben, dan is het niet ondenkbaar dat we er samen weer een draai aan kunnen geven … maar dan de goede kant op. Dat is toch niet zo’n gekke gedachte?

Het is mijn overtuiging dat alleen een omslag in hoe we denken en handelen, ons de kans geeft om het klimaat positief te veranderen. Een omslag tot meer klimaatbewustzijn die van de een op de ander ‘overspringt’. Via ons sociaal netwerk, als een ‘positieve’ olievlek of als een ouderwetse kettingbrief :-).

Doe daar een beetje Greta Thunberg bij. Een heleboel invloed van het minimalisme, een paar goede boeken en artikelen en zo is climatechain ontstaan. Ik hoop dat ik jou ermee inspireer. Als jij dat ook weer kunt doen met iemand die je kent, dan is mijn plan geslaagd. Met de positieve impact van climatechain bijdragen aan een beter klimaat.

De missie van climatechain

Met climatechain wil ik je inspireren om een positieve impact te hebben op het klimaat. Onderschat je eigen invloed niet! De kleine stapjes die je dagelijks zet voor een betere wereld blijven je een leven lang bij. Bovendien is het goed om the big picture te zien. Wat als jij op jouw beurt één familielid of vriend enthousiast kunt maken voor climatechain? Stel je voor dat de grote massa omslaat en duurzaam leven de norm wordt? Minder CO₂-uitstoot, minder waterverbruik en minder temperatuurstijging op aarde: het begint allemaal met kleine inspanningen van individuele mensen. Als je het zo bekijkt hebben we het allemaal in ons om wat goeds te doen met de wereld.’

 

Anke van Dijk, oprichter climatechain