zonnepanelen duurzame keuze

Alexis’ machtig kleine stapjes voor een beter klimaat

Vanaf het eerste uur is Alexis Fischer fan van climatechain. Hij beantwoordt openhartig acht vragen over de machtig kleine stapjes die hij maakt voor een beter klimaat. Alexis is in het dagelijks leven commercieel directeur van Energiemanager Online en business developer Renewables van Vattenfall.

Hoe idealistisch ben je? Wat is je meest groene gewoonte?

‘In mijn jeugd droomde ik van het spelen op mijn elektrische gitaar met een versterker ingeplugd op een windmolen. Maar idealistisch vind ik mezelf niet. Wel ben ik me erg bewust van milieu-impact. Meest groene gewoonte? Als een soort veegmachine doe ik alle onnodige lichten uit als ik ’s avonds thuiskom. Dat zijn er vaak nogal wat.’

Alexis Fischer duurzame keuzes - verduurzamen klimaat

Geloof je wel of niet in de impact van een individu?

‘Absoluut! Anke, jij bent daar een mooi voorbeeld van. Als jouw climatechain net zoveel impact heeft op anderen die je volgen als op mij, dan heb je al heel wat goeds bereikt.’

Wat draag jij bij aan een beter milieu?

‘Veel van mijn impact zit in mijn werk. Zo bereiken we met Energiemanager Online dat mensen, zowel particulier als zakelijk, zich bewust worden van hun energieverbruik om het vervolgens te kunnen verminderen. Omdat we grote aantallen huishoudens, bedrijven en scholen helpen, tikt het aan. Dat vind ik mooi om voor elkaar te krijgen.’

Huis ventileren - duurzame keuze - verduurzamen

Heb jij een verrassende energiebesparingstip?

‘Jazeker! Nu het weer kouder wordt hebben we vaak de reflex om de ramen goed dicht te doen. Dichte ramen en slechte ventilatie zorgen er echter voor dat het binnen vochtig wordt. Om vochtige lucht en een vochtig huis te verwarmen kost meer energie. Daarom is het goed dat je de vochtige lucht bij douchen en koken afvoert. Het is daarnaast gezond om je huis dagelijks te ventileren. Daarbij is het helemaal mooi als je de verwarming dan even uitzet.’

Hoe bespaar je energie met een energiemanager?

‘De Energiemanager Online geef je inzicht in je verbruik en maakt je bewuster van je energieverbruik. Dat maakt dat je bijvoorbeeld de verwarming een uurtje eerder uitzet, een keertje minder doucht of de zon en wind wat vaker je was laat drogen. Nu de energiekosten zo gestegen zijn, is meer bewustwording nog een van de manieren om je verbruik terug te dringen. Dat scheelt veel, wat je gaat terugverdienen rekent de Energiemanager Online voor je uit.

Daarnaast kun je jouw verbruik vergelijken met mensen die vergelijkbare gegevens hebben ingevuld over woningtype, bouwjaar en gezinssamenstelling. Ook dat motiveert om de knop om te zetten. Verder is de Energiemanager Online gekoppeld aan real-time weerstatistieken. Dus als je gasverbruik eens hoger is door een erg koude dag, dan hoef je daar niet meteen van te schrikken.’

Welk stapje vind je nog lastig om te maken?

‘Klinkt gek uit mijn mond, maar ik zou het energieverbruik van ons huis verder terug willen dringen. Daarvoor is het nodig om rigoureuze stappen te zetten, zoals de cv-ketel eruit en een warmtepompinstallatie erin. Of verhuizen naar een kleiner huis. Maar inleveren is lastig en iedereen in het gezin moet daarachter staan. Dat is ook gelijk de spagaat. Als voorbeeld: Als ik alleen thuis ben dan zet ik de temperatuur van de verwarming vaak een stuk lager.’

zonnepanelen duurzame keuze

Wat koop je niet of nauwelijks meer?

‘Vlees en melk staan bijna niet meer op ons boodschappenlijstje. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen. Bij ons in huis niet meer voor elk vuil een andere fles. Ik was ‘om’ toen ik zwarte aanslag in de wc in no time schoon had met de tip van climatechain over schoonmaakazijn. Ik had al verschillende dure middel hiervoor geprobeerd maar die hielpen allemaal niet. Jouw tip wel, Anke. Dus nu heb ik een paar grote jerrycans, een met groene zeep en een met schoonmaakazijn. Doe ik al een jaar mee, scheelt heel veel flessen Glorix, Cif en allesreiniger.’

Hoe kan climatechain jou beter helpen om duurzamer te leven?

‘Ik vind je climatechain berichten een hele leuke combinatie van luchtige, persoonlijke info en handige tips. Vaak zetten ze me aan het denken en inmiddels heb ik al veel dingen aangepast op basis van jouw tips. Ik heb geen verbetertips. Gewoon af en toe een berichtje. Hoop dat je er nog lang mee door gaat.’

Jij in deze rubriek?

Climatechain helpt mensen om in de drukte van de dag duurzame keuzes te maken. Dit zou zonder de inspiratie van volgers niet kunnen! Wil je anderen vertellen over de duurzame stapjes die jij zet? Lijkt het je leuk om mee te werken aan een interview? Stuur een berichtje naar anke@climatechain.nl.

Volg climatechain

Wil jij net als Alexis wekelijks machtig kleine stapjes ontvangen? Voor een beter klimaat, in de dagelijkse dingen die je doet? Schrijf je in en ontvang wekelijks de climatechain e-mails.