cadeaukast maken

Maak thuis een duurzame cadeaukast

Een cadeaukast is een fantastische en duurzame oplossing. Voor als er veel kinderfeestjes op een rij zijn, je niet gedacht hebt aan een cadeautje of als je ergens niet met lege handen wilt aankomen. Ook is het wel eens leuk om iemand eens gewoon te verrassen met een kleinigheidje.

Het hebben van een cadeaukast in huis, gevuld met leuke cadeautjes, is heel milieubewust en duurzaam. Zeker als je de cadeaukast vult met tweedehands cadeaus.

Welke cadeautjes stop je er dan in? Hierbij deel ik wat er in een duurzame cadeaukast niet ontbreken mag.

Anke van Dijk - climatechain Nijmegen - verduurzamen duurzame keuzes klimaat

Ik heb de cadeaukast bij mij thuis min of meer spontaan laten ontstaan. Eerst was het een doos met cadeaus, toen werd het een cadeaulade en nu heb ik dus een apart kastje op zolder voor de verzameling cadeautjes voor verjaardagen en kinderfeestjes.

Cadeaukast: cadeaus bij de hand

De cadeaukast is niet heel groot en een van de volste en rommeligste kasten in huis. Dat komt omdat er steeds veel in en uit gaat. De doorloop is goed :)

Ook stop ik er alles in wat nog mooi en goed is en wat ik niet wil verkopen of doneren aan de weggeefkast. Nieuwe en gebruikte spullen. De meeste spullen die erin zitten zijn speelgoed, boeken en kleine cadeautjes voor kinderen, zoals sleutelhangers en knikkers.

tweedehands speelgoed cadeaukast Anke van Dijk - climatechain Nijmegen - verduurzamen duurzame keuzes klimaat

Tweedehands cadeaus?

Dit is trouwens wel écht iets waar ik vaak nog niet helemaal zeker over ben. Maak ik iemand wel blij met het cadeau uit mijn cadeaukast? Ook al is het misschien tweedehands? Kan ik het maken om iets dat gekregen is soms weer door te geven? Ik vind het nog ‘lastig’.

Soms twijfel ik bijvoorbeeld of iets nog wel waardig is als cadeau. Bij twijfel geef ik het dan liever weg via de weggeefkast in de buurt.

Hoe denk jij over tweedehands cadeaus?

Tegelijkertijd merk ik dat het juist door de cadeaukast vaak gemakkelijker is om écht iets leuks uit te zoeken. Dat komt omdat er veel in belandt wat de kinderen zelf leuk vinden (alleen hebben we het bijvoorbeeld al meer dan genoeg in huis). Bij hun leeftijdsgenootjes vallen dit soort cadeautjes zoals autootjes, spelletjes en knutselspullen vaak ook in de smaak.

Nieuw kopen schaadt het milieu

Ik probeer me ook over mijn twijfels heen te zetten omdat de milieuschade van alles wat we nieuw kopen zo ontzettend groot is. Dat komt door het gebruik van energie, water, grondstoffen en land dat nodig is voor de productie van de aankopen die we doen. Bijkomend gebruiken we 80% van alle spullen niet eens vaker dan eens per maand.

De impact op het milieu van cadeaus maakt dat ik ‘het geven en krijgen van cadeaus’ wil openbreken. Moet een cadeau per se nieuw zijn? Is leuk, goed en tweedehands ook gewoon oké?

Cadeautips voor een duurzame cadeaukast

1. Tweedehands cadeaus van Marktplaats of Vinted. Als ik iets tweedehands nodig heb, kijk ik altijd even naar de overige advertenties van een verkoper. Vaak vind ik zo de leukste cadeaus voor in de cadeaukast! Denk aan een toffe kinderwekker of aan een legosetje.

2. Kom je in de kringloop? Houd in de kringloop je ogen open voor cadeaus. Je vindt er de meest mooie dingen die in een normale winkel niet te vinden zijn. Vaak loop ik zo ‘toevallig’ iets tegen het lijf waar ik iemand die ik ken heel blij mee maak.

3. Boeken! Leuk om de cadeaukast te vullen met tweedehands boeken en die dan cadeau te doen met een mooie (zelfgemaakte) boekenlegger.

4. Speelgoed dat je ‘dubbel’ in huis krijgt en dat je niet wilt of kunt ruilen. Zonde! Voorheen stopte ik dubbele cadeaus zoals een (zoveelste) spel of knuffel weg voor de cadeaukast. De kinderen waren zo klein dat ze het toch niet doorhadden (lees de volgende tip :)

5. Nu de kinderen ouder zijn, hebben we afspraken gemaakt over wat zij willen stoppen in de cadeaukast. Als de kinderen iets niet willen of willen houden dan koop ik het voor een klein bedrag over. Het speelgoed gaat dan in de cadeaukast. Dit doen we zo ook als ze hun kamers opruimen en ze goed speelgoed hebben waar ze niet meer mee willen spelen.

Wat vind jij? Vind je dit goede tips?