capsule wardrobe Dieuwke Moeders Minimalisme

Dieuwkes machtig kleine stapjes voor een beter klimaat

Dieuwke van der Meer is moeder van twee kinderen en woont in Friesland. Ze deelt haar ervaringen met bewust kopen en minimaliseren op Moeders Minimalisme. Als volger van climatechain vertelt ze over haar ervaring met minimaliseren en haar machtig kleine stapjes voor een beter klimaat.

Wat is je meest waardevolle bezit?

‘Er zijn meerdere dingen die me gelukkig maken. Daar ben ik me heel bewust van. Zoals mijn elektrische fiets, ik heb hem al 10 jaar en fiets er altijd mee naar mijn werk. Het is een uurtje fietsen, maar oh, wat voel ik me dan gelukkig. Ondertussen luister ik vaak naar luisterboeken. Ook dat maakt me blij.’

Dieuwke van Moeders Minimalisme volgt climatechain

Ben je gehecht aan spullen in huis?

‘Thuis ben ik heel gelukkig met ons bad, want in bad kan ik me heerlijk ontspannen. Ook ben ik dolgelukkig met de horren voor de ramen. Want dat betekent bijna geen spinnen (brrr) en muggen in huis en een betere nachtrust. We hebben een hele zware deken voor op de bank, ook dat vind ik een fijn ding om ’s winters over me heen te slaan. Daarnaast ben ik heel gelukkig met mijn bureautje. Ik houd ervan om eraan te zitten, te schrijven in mijn dagboek, te werken aan mijn website of er gewoon te zitten met een kopje thee.

Verder hecht ik me niet echt aan materiële dingen. Of ik nu uit een zwart kopje of groen kopje drink, dat beïnvloedt mijn geluk niet. Een kopje op zich wel, want wat is er nu fijner om een heerlijke kop groene thee te drinken in de herfst, met de kaarsjes aan, de kat op schoot en een pianomuziekje op de achtergrond? Ik probeer altijd bewust van deze geluksmomentjes te creëren.’

Kat op schoot Moeders Minimalisme Dieuwke

Wat vind je tof aan climatechain?

‘Ik volg climatechain volgens mij al redelijk sinds het begin in 2020. Ik vind het een geweldig initiatief van Anke. Ik denk dat ze al heel veel mensen heeft geïnspireerd om kleine stapjes te nemen richting een betere wereld. Of het nou over tips gaat over minder gasverbruik (dat heel handig is in deze tijd) of over hoe je minder plastic kunt gebruiken. Wat Anke en ik gemeen hebben is dat we beide een koffieverslaving hebben gekregen in Coronatijd. Ik ben pas op mijn veertigste koffie gaan drinken! Maar Anke zal Anke niet zijn dat ze dan ook gelijk vijf duurzame tips deelt over koffiedrinken. Superhandig!’

Welk duurzaam stapje maak jij op dit moment groter?

‘Ik houd momenteel precies bij wat ik koop. Dit maakt me erg bewust van mijn koopgedrag. Het is natuurlijk zo dat spullen de meest vervuilende dingen zijn die de aarde beschadigen. Dus een oplossing zou zijn om zo min mogelijk te kopen. Dat probeer ik dan ook. Ik heb per seizoen een capsule-wardrobe van tien items en ik zit in drie groepsapps waarin gratis spullen worden aangeboden. Ook kan ik daar mijn overbodige spullen kwijt.

capsule wardrobe Dieuwke Moeders Minimalisme

Je huishouden doe je volgens een systeem. Wat is de link met minimaliseren?

‘De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen geholpen met Moeders Minimalisme. Voor veel mensen is het iets dat ze moesten leren omdat ze andere overtuigingen hadden meegekregen in hun opvoeding. Dit geldt ook voor het huishouden. Bovendien maakt een minimalistisch huis het huishouden gemakkelijker, maar andersom geldt het ook. Een huishouden op orde maakt het minimaliseren weer gemakkelijker. Het gaat hand in hand.

Wat is jouw advies over schoonmaakmiddelen?

‘Het is ongelofelijk hoeveel geld er om gaat in de schoonmaakmiddelindustrie. En eerlijk? Heel veel dingen kun je gewoon schoonmaken met water. Soms is er iets meer nodig, maar dan heb je ook heel veel aan baking soda, azijn of gewoon afwasmiddel. Het liefst natuurlijk van een eco-merkje of zelf gemaakt. Ik maak graag mijn eigen schoonmaakmiddel met een sprayflacon met water en wat groene zeep. Ik houd het graag simpel. Momenteel probeer ik ook biologisch afbreekbare wasstrips van Hakuna Matata, die zijn voor in de wasmachine. Ze bevallen goed, dus ik denk dat ik hiermee mijn wasmiddel ga vervangen.’

Zelf schoonmaakmiddelen maken climatechain

Waarvan heb je nog te veel?

‘Ik heb genoeg. En met genoeg bedoel ik niet te veel en ook niet te weinig, maar precies dat wat ik nodig heb. ‘Genoeg’ is voor iedereen verschillend. De één leeft superminimalistisch en de ander heeft wat meer nodig om ‘genoeg’ te hebben. En weet je? Het is allemaal goed. Zolang je er maar bewust van bent en tevreden bent met wat je hebt.’

Welke minimaliseertip wil je delen?

‘Er zijn al zoveel spullen, waarom zouden we steeds alles nieuw willen kopen? Dit brengt me weer terug bij de vorige vraag. Mijn tip is om goed na te denken over wat jou gelukkig maakt. Wat heb je nu écht nodig? En als je iets koopt, hoe duurzaam is het? Welke keuze maak je? Wil je iets weg doen: Wie kun je er nog blij mee maken? Het zou zoveel verschil maken als we met zijn allen iets bewuster met onze spullen omgaan. Climatechain volgen is vind ik een mooie manier om daarvan bewust te blijven.’

Zelf in deze rubriek?

Climatechain helpt mensen om in de drukte van de dag duurzame keuzes te maken. Dit zou zonder de inspiratie van volgers niet kunnen! Wil je anderen vertellen over de duurzame stapjes die jij zet? Lijkt het je leuk om mee te werken aan een interview? Stuur een berichtje naar anke@climatechain.nl.

Volg climatechain

Wil jij net als Dieuwke wekelijks machtig kleine stapjes ontvangen? Voor een beter klimaat, in de dagelijkse dingen die je doet? Schrijf je in en ontvang wekelijks de climatechain e-mails.