
Glitters zijn gevaar voor het milieu
Glitters vind je overal. En echt niet alleen met carnaval of op een tof festival. Trek maar eens thuis een lade in je badkamer open. Of je kledingkast. Ook de gemiddelde knutseldoos zit onder de glitters. Terwijl glitters een gevaar zijn voor het milieu en de planeet ernstig vervuilen.
Glitters in producten
Om maar een paar producten in huis te noemen … Glitter zit in lijm, pennen, gel, nagellak, blush, lippenstift en haarlak en in je panty voor carnaval.
Wist je dat glitters enorme schade aanbrengen aan het milieu? Ik was eerst niet eens van plan om over dit onderwerp een heel artikel te schrijven. Maar kennelijk wil ik er wat over kwijt :)
Het ‘schijnt’ zo mooi. Op je spijkerbroek, op t-shirts en in prints, op verjaardagskaarten, telefoonhoesjes, stickers, cadeaupapier, dekentjes en kerstsokken. Er bestaat ook zoiets als een glitterbaard of glittertong.

Glitters overal
Je kunt gewoon niet om glitters heen. En ook al wil je het niet … Glitter komt vaak ongezien je huis binnen. Daarna ligt het overal en vind je het weken terug. Je kunt stofzuigen wat je wilt.
Ook bij ons gluipt de glitter bijna ongemerkt in huis. Zo kreeg mijn dochter al een aantal jaren terug ‘nepnagels’ cadeau voor haar verjaardag. Volgens mij werd ze pas vijf dat jaar. Wat een cadeau voor een kleine meid :|
Of je zoon neemt het mee naar huis als hij een ‘sneeuwbol’ heeft gemaakt op de kinderopvang en hij daar op het lumineuze idee kwam om het hele potje met glitters in zijn knutsel te schudden ;)
Ben je er nog?
Of denk je: Waarom zou ik me zo druk maken over zoiets kleins?
Glitters zijn toch leuk! Je moet niet alle fun uit het leven halen!

Geloof me, dat doe ik niet. Ik ben gek op feestjes. Maar dat ik me druk maak om die kleine glanzende stukjes plastic is omdat wetenschappers dat ook doen.
Glitters zijn plastic
De wetenschap waarschuwde jaren terug al voor de problemen die ontstaan met glitter in de wereld. Al dat glinstert is namelijk plastic. Microplastics wel te verstaan.
We produceren er jaarlijks 700 tot 1000 ton minuscule glitters. Het meeste daarvan eindigt in het milieu. Toch staan glitters, ook wel weer begrijpelijk, niet in de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
Ook maken we ons kennelijk niet druk om hoe glitters gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Het is niet al goud wat blinkt en voor veel kinderen zijn glitters geen feestje. Kinderen in India werken aan de productie van grondstoffen mee.

Glitters vervuilen water
Zo komt het dat wij na een feestje de glitters uit ons haar spoelen. We laten de glans van onze huid afglijden. In het water. Vrij in het ecosysteem. Via de rivier de zee en oceaan in.
En dat is een groot probleem. De Noordzee en de Nederlandse stranden lijken namelijk schoner te worden. Maar dan tel je die miljoenen minuscule microplastics niet mee. De microplastics zijn te klein om te onderscheiden of te filteren. Lees het interview dat ik eerder schreef over de vervuiling van stranden door microplastics.
Glitters richten grote schade aan bij planten en dieren. Dat probleem krijgen we vervolgens weer terug op ons bord. Plus niet zonder gevaar voor onze gezondheid: minuscule plastic deeltjes zijn al in ons lichaam en bloed gevonden.

Is biologisch afbreekbare glitter beter?
Hoe zit het dan met biologisch afbreekbare glitter of eco-glitter? Uit een onderzoek dat ik vond blijkt dat het voor het milieu niet uitmaakt of glitters wel of niet biologisch afbreekbaar zijn. Voor de natuur zijn ook biologisch afbreekbare glitters slecht.
Helaas hoor je daar in de media niets over en eerder een tegengesteld geluid ter promotie van eco-glitter. Zelfs de NOS pakt de berichtgeving over bio-glitter ‘anders’ op tijdens de jaarlijkse Gay Parade.

Dus ja. What can you do? Ik kan het niet laten en zet toch een paar tips voor je op een rijtje.
Weg met die glitter!
- Koop microplasticvrije verzorgingsproducten. Let vooral goed op als je nieuwe zonnebrand koopt! Check de app Beat the Microbeat.
- Laat kleding met glitter links liggen en koop kleding van natuurlijk materiaal. Dit is een tip waar ik zelf nog mee aan de slag kan. Ik weet nog niet hoe ik mijn dochter dit nieuws ga brengen :|
- Stuur een berichtje met een link naar dit artikel naar de school en de kinderopvang van je kinderen en vraag daar om een glitterverbod of om een glitterrantsoen per kind ;)
- Ga je knutselen of maak je cupcakes voor een kinderfeestje? Maak met dit recept in tien minuten eetbare glitter van suiker of biologisch afbreekbare glitter van zout.