Lessen duurzaamheid in het onderwijs

Duurzaamheid gaat over impact. Over samenhang, perspectief en kijken naar je eigen invloed. Wat kun jij wél doen? Dat voelt ontzettend goed en maakt leerlingen enthousiast.

Gastlessen voor diverse groepen

De gastlessen zijn geschikt voor verschillende niveaus en leerlingen in het po, vo, mbo, hbo en wo. Wat zij vandaag leren over duurzaamheid, draagt morgen bij aan een betere wereld. De toekomst is van de jonge generatie.

Neem contact op!

Leuk en waardevol voor leerlingen

Aan het begin van mijn carrière stond ik jarenlang voor de klas als docent Nederlands. Door mijn ervaring in het onderwijs weet ik wat ervoor nodig is om de aandacht vast te houden en serieuze onderwerpen bespreekbaar te maken.

De lessen over duurzaamheid brengen een groep samen en stimuleren het open gesprek. Leerlingen krijgen de ruimte om hun gedachten en zorgen te delen. Ook krijgen de kinderen handelingsperspectief aangereikt die hen helpt om te gaan met de klimaatcrisis. Dat maakt ze sterker en zo dragen de lessen bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Suggesties voor gastlessen:

  • De Sustainable Development Goals (wereldburgerschap en SDG)
  • Je dagelijkse lunch onder de loep (of wat er te koop is in de schoolkantine)
  • Wat doe je op je telefoon?! (energiegebruik en digitale vervuiling)
  • Maak zelf afwasmiddel (over de impact van dagelijkse producten)
  • Wat is ‘duurzamer leven’ en hoe kun je nieuwe gewoontes ontwikkelen?
  • Afval, zwerfafval, recycling, hergebruik, fast fashion, microplastics en waterverbruik

Heb je speciale wensen?

Ik denk graag mee. Ook als je bijvoorbeeld een uitgebreidere presentatie of workshop zoekt die aansluit bij een praktijkles, lessenreeks, buitenactiviteit of projectmiddag. Stuur me gerust een berichtje dan leggen we contact en bespreken we de mogelijkheden.

Ja, ik heb een vraag

Praktische informatie

Wat vraag ik voor een gastles? Afhankelijk van je specifieke vraag is de prijs voor een inspirerende gastles van een uur inclusief voorbereiding € 149, exclusief btw. Bij meerdere gastlessen geldt uiteraard een korting. Verder is de reistijd vanaf Nijmegen tot een half uur enkele reis inbegrepen. Voor de reiskosten reken ik € 0,29 per kilometer.

Over Anke

Mijn naam is Anke van Dijk. Goed dat je dit leest. Laten we niet achterover leunen, maar wat doen.

Nog niet eens zo lang geleden bekroop me na het nieuws over de zoveelste natuurramp of mislukte klimaattop een heel slecht gevoel. Dat heb ik omgekeerd naar iets positiefs.

Ik schrijf, spreek en coach. Maar ooit gaf ik als jonge docent jarenlang Nederlands aan alle leerjaren en schoolniveaus. In rap tempo leerde ik om in groepen serieuze onderwerpen aan te kaarten.

Bedrijfsuitjes duurzaamheid workshops Anke van Dijk Nijmegen

Inmiddels heb ik tientallen workshops, gastlessen en lezingen verzorgd voor duurzame events, personeelsverenigingen, bewonersgroepen, zorgorganisaties, burendagen, onderwijsinstellingen, gemeenten en studentenverenigingen. Altijd met een positieve knipoog. Mijn stijl is luchtig, persoonlijk, ontspannen en geïnteresseerd.

Mijn doel? Ik wil je hoop en goede moed geven. Hoop op dat het uitmaakt wat jij en ik elke dag doen.

Ik wil dat we ervoor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen het goed hebben op deze prachtige planeet. Door samen en met plezier stapjes te zetten naar een duurzamer leven. Allesbehalve ingewikkeld. Een leven vol fun, voldoening en positieve impact.

Stuur me een bericht