3 lichtpuntjes uit Glasgow tégen klimaatmoedeloosheid

Tip • 19 november 2021

Het is toch om klimaatmoedeloos van te worden … Wereldleiders sloten de klimaattop in Glasgow af met een aantal zwakke besluiten. Maar … Om de klimaatmoed erin te houden, deel ik een aantal lichtpuntjes uit de besluiten met jullie.

Lichtpuntjes met positief klimaatnieuws

  1. Voor het eerst is het afbouwen van subsidies voor fossiele brandstoffen vastgelegd in een overeengekomen besluit. Ook Nederland sloot zich op het allerlaatst nog aan bij een kopgroep van landen.
  2. Meer dan honderd wereldleiders zijn het erover eens: geen ontbossing meer vanaf 2030. Zo geeft de Europese Unie de komende vijf jaar 250 miljoen euro uit aan bosbescherming van het Congobekken. Na het Amazonegebied is dit het grootste regenwoud op aarde.
  3. Panama, Ecuador, Colombia en Costa Rica voegen hun zeereservaten samen tot één onderling verbonden gebied. Voor het ontstaan van meer oceaanbiodiversiteit en de bescherming van routes voor zeedieren zoals walvissen, haaien en zeeschildpadden. Dit besluit draagt bij aan de afspraak om 30% van de oceanen in 2030 in bescherming te hebben.

Hoe houd jij de klimaatmoed erin? Leuk als je me schrijft!

Groet, Anke

PS Wil je grote klimaatbeslissers je groene stem laten horen? Teken af en toe eens een petitie, zoals deze voor een wereld zonder wegwerpplastic. Bijna 600.000 Nederlanders gingen je voor!