Bloembollen bewaren voor volgend jaar

Tip • 14 juni 2022

Sommige bloemen geven het voorjaar kleur. Hyacinten, narcissen, krokussen en blauwe druifjes geven je een lentegevoel.

Zijn jouw bloembolletjes binnen uitgebloeid, nu dat de zomer bijna begint? Zet ze dan met potgrond en al direct in de tuin. Of bewaar je bloembollen voor volgend jaar. Niet weggooien, hoor!

Hoe bewaar je bloembollen voor volgend jaar?

  1. Geef de bol de kans om weer wat reserves op te doen. Verwijder de verwelkte bloem maar niet de bladeren. Het blad bevat belangrijke voedingsstoffen voor de bol.
  2. Haal de bol pas uit zijn pot als de bladeren van zichzelf afgestorven zijn. Wrijf alleen de aarde van de bol en spoel de bol niet af. Wikkel de bollen in een oude krant en bewaar ze droog en koel.
  3. Bewaarde bloembollen kun je in de herfst terugzetten in de tuin. Vlak voor de winter, want bloembollen hebben vaak een periode van kou nodig om te kunnen bloeien in het voorjaar. Zo geniet je langer van je bloembollen.

Geen zin om op de lente te wachten? Wil je in de wintermaanden al wat fleur en kleur in huis?

Bloembollen in de koelkast

Bewaar dan je bloembollen op een droge plek op zolder of in de kelder. En geef ze een kunstmatige koude periode. Daar kun je de koelkast voor gebruiken!

Je kunt bijvoorbeeld hyacintbollen vanaf begin oktober in een eierdoosje in je koelkast leggen. Als je ze negen weken later in een potje plaatst of nét met het kontje in een glas met water zet, dan is de kans groot dat je midden in de winter voorjaarsbloeiers in huis hebt.

Bewaar jij bloembollen? Of plant je voorjaarsbloeiers terug in de tuin?

Fijn weekend! Anke