Dagje vrij van duurzaamheid

Tip • 10 november 2023

Wat je eenmaal weet is onmogelijk om niet meer te weten. Laatst vroeg iemand me daarom of ik dat niet zou willen. Of ik niet een dagje vrij zou willen nemen van duurzaamheid. Dat ik er even niet mee bezig hoef te zijn.

Daar moest ik over nadenken. Ten eerste omdat het een interessante vraag is. Ten tweede omdat ik goed snap waar zijn vraag vandaan komt.

Ik vind zo’n vraag echt een cadeautje. Iets wat iemand je vertelt of vraagt zegt namelijk veel over wat diegene bezighoudt. Daar steek ik veel van op.

Vrij nemen van duurzaamheid?

In die vraag zit verborgen dat duurzaamheid te maken heeft met streng zijn voor jezelf. Alsof een duurzamer leven drukt op hoe jij je voelt omdat je steeds zelf de feiten in je gezicht wrijft.

Daar zet ik echter mijn vraagtekens bij. Of sterker nog, ik krijg de neiging om er met zwarte pen dik vet doorheen te krassen :))

Een duurzamer leven geeft namelijk ontzettend veel. Ik zal je het lange lijstje besparen …

Nu is het voor mij bijvoorbeeld niet meer zo dat ik ‘ergens’ eigenlijk wel weet hoe het zit. Dat ik alleen besluit het doek niet op te tillen. Dat ik doorga met mijn drukke leven alsof er weinig aan de hand is.

Maar dat ik onbewust wél een grote last met me meedraag. De zorgen die ik zo lang probeer weg te stoppen. Gevoelens van angst, machteloosheid en schuld.

Jij kunt deze nare gevoelens ook wat meer van je afschudden. Trouwens, alleen jij kunt dit veranderen: jij hebt het in je om je dagen mooier te maken, juist met duurzame keuzes.

Hoe je dat aanpakt?

Daar spreek ik over tijdens mijn workshops en lezingen. Elke keer weer is het geweldig om te zien dat dit de mensen die aanwezig zijn blij maakt. Ik zie gewoon hun gezichten oplichten. Alsof ze alles even minder zwaar kunnen zien.

Climatechain geeft je hopelijk wat gemoedsrust en handelingsperspectief. Een andere manier van kijken naar de klimaatcrisis. Om de donkere wolken die je kunt voelen met praktische tips soms even wat beter te baas te zijn.

Dat doe ik omdat dit hoognodig is voor de wereld en omdat ik je wil helpen aan een mooie dag. Wat zeg ik? Jij blij, JUIST door duurzaamheid!

Lucht het jou ook op als je juist wat kunt doen?

Een mooi weekend!

Liefs, Anke

PS Extra tips voor als je deze nog niet kent:

👉️ Klimaatverandering? Nu even niet!

👉️ Sinterklaastip: de viercadeautjesregel.