Dit is hoe je extra water opvangt voor de regenton

Tip • 10 mei 2022

‘Door droogte en mislukte oogst dreigt voedselschaarste’. Het staat er echt. Ik lees de kop van een nieuwsartikel. Dit gaat over Nederland.

En dus probeer ik de planten in mijn tuin te ‘trainen’. De sproeier gaat bijna nooit aan, hooguit loop ik af en toe een rondje met de gieter.

Planten maak je ‘lui’ met vaak sproeien

Ik heb begrepen dat tuinplanten ‘lui’ worden als je ze bij droog weer regelmatig (elke dag) water geeft. Dit vertelde mijn buurvrouw me eens.

De plant wortelt dan niet breed en diep genoeg. Daarmee verklein je met je goede bedoelingen zijn kan op overleven.

Regelmatig water geven en sproeien zijn dus contraproductief. Dit geldt met name bij volwassen planten omdat jonkies überhaupt nog niet sterk geworteld zijn. Zij kunnen op droge dagen daarom wel wat natte voeten gebruiken.

Regenton aanvullen met opgevangen water

Nu was het dit weekend wachten op de regen. Zaterdag was er regen voorspelt, maar er viel niet zo veel.

Onze regenton is niet op het riool aangesloten (bekijk deze hulp die je kunt krijgen om je regenton af te koppelen :) De ton stond bijna droog.
Dus dacht ik: laat ik de regenton wat aanvullen. De planten en bloemen hadden door het kleine regenbuitje immers genoeg gehad.

Nee, uiteraard niet met water uit de buitenkraan :)

Water uit de keuken opvangen

Ik heb de regenton aangevuld met water van het afwassen. Dit ‘vieze’ water is juist een bron van voedingsstoffen voor planten en bodemleven.

Wel belangrijk om biologisch afbreekbaar afwasmiddel te gebruiken. En het advies van kenners is om het water niet te gebruiken voor bladgroenten in je moestuin.

De rest van het water dat ik spaarde voor de regenton kwam ook uit de keuken. Van het wassen van handen, het vullen van glazen om te drinken tot het opvangen van kookvocht en spoelwater van groenten.

Een handigheidje is …

Zet een grote kom of schaal in je gootsteen en giet het water dat je opvangt in een emmer die je voor jezelf zet op een handige plek.

Bij ons stond de emmer net om het hoekje buiten bij de achterdeur. Dat is nog geen twee meter vanaf onze keukenkraan.

Zo spaarde ik tóch een paar emmers water bij elkaar op één dag. En ik sjouwde de emmer maar twee keer naar de regenton terwijl ik toch al lekker in de tuin aan het aanrommelen was.

Vind je dit een leuke tip? Is dit iets dat jij zou doen?

Fijne week! Anke

PS Check als je er zin in hebt deze 10 frisse waterbesparingstips uit de keuken.