DIY antikalkspray of badkamerreiniger

Tip • 21 april 2023

Ben jij er al aan begonnen? Aan de voorjaarsschoonmaak? Ik deel vandaag weer eens een goed recept met je. Deze lente kun je je lol op met het schrobben van je badkamer :)

Dit keer een recept of DIY voor een duurzame antikalkreiniger. Je bent er echt in vijf minuutjes mee klaar. Met het maken van de antikalkspray dan, hè? De badkamer schoonmaken kost je helaas de tijd die je er normaal ook kwijt aan bent.

Recept zonder azijn

Of er azijn in deze DIY voor antikalk-spray of badkamerreiniger zit? Nee, dat niet. Natuurlijk, azijn is fantastisch als zuur in een milieuvriendelijk schoonmaakarsenaal. Ik gebruik het ook veel.

Ik hoor dat anderen het ook veel gebruiken als antikalkreiniger in een sprayfles of plantenspuit. In de badkamer sprayen ze het (verdund) in het rond.

Dat maakt zeker schoon maar om allerlei redenen zou ik dit zelf niet doen. Azijn kun je beter niet sprayen. Daar is het veel te ‘agressief’ voor.

Azijn is namelijk zo sterk dat je het niet kunt gebruiken op alle oppervlakten zoals natuursteen of kunststoffen. Ook werkt het azijnzuur door als je het niet goed afspoelt. En niet minder belangrijk: azijn slaat nogal op je longen, zeker als je azijn rondspuit in een sprayflacon.

Citroenzuur ontkalkt

Wil je nou een sterke ontkalker maken zonder azijn? Weinig mensen die dit nog doen maar gebruik dan citroenzuur in plaats van azijn.

Citroenzuur is echt fantastisch. Je kunt het online gemakkelijk vinden of in winkels zoals Ekoplaza.

Het is een organisch zuur dat een beetje op suiker lijkt. En wat ik nog het meest geweldige vind … Citroenzuur zit in zo’n beetje in alle cellen van elk levend organisme op aarde.

Ja, vet, hè? Dat lees je goed. Dat klinkt toch veel beter dan al die agressieve schoonmaakmiddelen op basis van chloor?

Je weet wel met namen zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang, boem, bats (haha). Ze zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je eigen gezondheid.

Plus daarbij komt: je betaalt nogal veel geld voor marketing in een felgekleurde plastic fles. Wist je dat veel schoonmaakmiddelen voor 90% uit water bestaan(!)

DIY antikalkspray of badkamerreiniger

1. Kook 250 ml water (met de waterkoker) en giet het in een ruime pan of maatbeker.
2. Voeg 200 gram citroenzuur toe aan het nog warme water. Roer met een lepel tot opgelost.
3. Optioneel: Voeg 2 eetlepels baking soda toe aan het mengsel (dit bruist flink) en wat sap van een citroen of een paar druppels citroenolie.

Is je kalkverwijderaar goed afgekoeld? Gebruik een trechter om de antikalkreiniger over te gieten in een schone en lege sprayflacon of spuitfles. Draai de spuit erop en schud de antikalk-spray een beetje voor gebruik.

Je kunt antikalkreiniger gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag of watervlekken op bijvoorbeeld de douchedeuren. De badkamerreiniger is een prima kalkverwijderaar én een goede ontvetter (denk aan zeepresten).

De antikalkreiniger kun je op een hardnekkige aanslag een poosje laten inwerken. Wel goed nadrogen na het afspoelen! Anders ontstaan er weer nieuwe waterkringen ;)

Liefs, Anke