Is duurzaam eten duur?
Tip • 10 maart 2023Nu de boodschappen duurder worden en de voedselprijzen stijgen, maakt het leven het je moeilijker om te kiezen voor duurzame voeding. Of lijkt dat maar zo? Is duurzame voeding duurder?
‘True costs’ voor boodschappen
Het probleem is niet dat duurzaam of biologisch duurder is. Het probleem is dat je voor veel voedingsmiddelen (en andere producten) simpelweg te weinig betaalt. De lage supermarktprijzen van de meest gangbare producten die langs de kassa gaan, dekken niet de ‘true costs’ van consumptie. Als voorbeeld: we betalen de kosten voor het zuiveren van drinkwater van giftige stoffen en pesticiden via de waterschapsbelasting. Terwijl voor biologische producten de boeren geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat maakt de hele vergelijking oneerlijk.
Budgettips duurzame boodschappen
• Geen dieren maar planten eten is goedkoper en een van de beste duurzame keuzes in voeding.
• Stop met het vervangen van vlees voor ‘meer kaas’ (beide duur). Veel mensen die een vegetarisch voedingspatroon aannemen doen dit wel. Maar kaas en zuivel hebben ook een hoge footprint. Daar komt namelijk ook gewoon een koe bij om de hoek kijken ;) Probeer eens plantaardige varianten van soja, erwt en haver.
• Kies vooral bij vlees en zuivel voor duurzaam. Dat is verstandig omdat de voedselimpact van vlees en zuivel hoog is (quick win). Let op dat je biologisch vlees koopt, omdat dierenvoeding soja bevat. Maar de soja in dierenvoeding voor de biologische vleesproductie brengt minder schade toe aan het milieu.
• Peulvruchten en noten bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn daarmee geweldige vervangers van vlees. Ook zijn ze lang houdbaar en daarom (nog) goedkoper als je ze in bulk koopt.
• Kook eenvoudig en laat ‘speciale’ of ‘exotische’ ingrediënten weg. Ze zijn vaak ook flink aan de prijs. Kies bijvoorbeeld voor simpele spaghetti in plaats van verse pasta. Koop een platbrood bij de Turkse groenteboer en niet de gekruide en gezouten toastjes in een zak. Laat de kruidenplantjes staan en vul je gedroogde kruiden aan. Kijk hoe je een avocado of mango kunt vervangen voor Hollandse spinazie of pompoen.
• Koop diepvriesgroente als je de seizoensgroenten te duur vindt! Diepvriesgroenten hebben minder risico op verspilling. Plus ze zijn vaak goedkoper dan de groenten in het versvak. Zeker aan het einde van de winter wanneer het weer wachten is op een nieuwe oogst.
• Laat dure vruchtensappen staan in het schap! Serveer jezelf en gasten geen frisdranken, vruchtendranken of ijsthee. Dat is nog gezond ook! Met hetzelfde gemak maak ik een verrassende mix van kraanwater met ijsblokjes, ijsthee, of vers fruit en kruiden.
Liefs, Anke