Hoe duurzaam is jouw (online) supermarkt?

Tip • 13 december 2023

Ben jij met kerst ๐‘ก๐‘’๐‘Ž๐‘š ๐‘ค๐‘–๐‘›๐‘˜๐‘’๐‘™๐‘ค๐‘Ž๐‘”๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘—๐‘’ of ๐‘ก๐‘’๐‘Ž๐‘š ๐‘œ๐‘›๐‘™๐‘–๐‘›๐‘’ ๐‘๐‘œ๐‘œ๐‘‘๐‘ ๐‘โ„Ž๐‘Ž๐‘๐‘๐‘’๐‘› thuisbezorgd?

Veel mensen vermijden liever de drukke supermarkt met de feestdagen en kiezen ervoor om hun boodschappen in รฉรฉn keer thuis bij de deur te laten afleveren.

Hoe duurzaam is boodschappen thuisbezorgen?

Dat ligt natuurlijk aan het type transport van de boodschappen naar je huis toe รฉn aan hoe jij normaal je boodschappen doet. Als je โ€˜normaalโ€™ toch altijd de auto pakt dan hoef je qua COโ‚‚-uitstoot niet per se slechter uit te zijn.

Dat komt doordat veel aanbieders zoals Albert Heijn of Picnic in elektrische boodschappenkarretjes rijden. Bovendien kun je de boodschappen ook laten thuisbezorgen wanneer ze toch al in de buurt zijn.

Of pak jij voor de boodschappen altijd de fiets? Ik doe dat voor de dagelijkse boodschappen in ieder geval wel. Daarnaast doen we eens per week met de auto โ€˜groteโ€™ boodschappen.

Verder valt er ook heel wat te zeggen over welke producten de (online) supermarkten opnemen in hun assortiment, hoe ze voedselverspilling tegengaan en in hoeverre ze hun invloed gebruiken om duurzame voeding stimuleren.

>> Als je dit interessant vindt dan raad ik je aan om dit artikel over Odin, Foodello, Picnic en Pieter Pot te lezen.

Hoe scoren de supermarkten op duurzaamheid?

Welke winkels maken het hun klanten het gemakkelijkst ๐จ๐ฆ ๐ ๐ž๐ณ๐จ๐ง๐, ๐๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ณ๐š๐š๐ฆ ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ญ๐ž ๐ž๐ญ๐ž๐ง?

Jammer genoeg vallen de resultaten in de praktijk van alle supermarkten erg tegen. Bij hen allemaal ontbreekt het aan duidelijke plannen voor verdere verduurzaming.

Supermarkt Plus blijft het meest achter. Terwijl Ekoplaza, Lidl en Albert Heijn aan kop lopen en als beste uit de bus komen in de rangorde van duurzaamheid.

>> Hier kun je de score checken van jouw supermarkt in de Superlijst Groen 2023.

Welke supermarkt heeft jouw voorkeur? En bestel jij in deze tijd je boodschappen online?

Liefs, Anke