Eierschalen: nu gooi je ze nooit meer weg :)

Tip • 16 april 2022

Weet je wat ik eens geprobeerd heb?

Eierschalen voor extra calcium

Tijdens de zwangerschap van mijn dochter roerde ik op een dag tijdens het koken kleine stukjes eierschaal door een gerecht dat stond te pruttelen. Ik had gelezen op internet dat het voor de botontwikkeling van de baby goed was om extra calcium binnen te krijgen.

Leuk bedacht, maar je hebt er weinig aan als je vervolgens geen hap door je keel krijgt ;) Ik had de eierschaal heel fijn moeten maken.

Zoek geen paaseieren maar zwerfafval

De komende dagen staan in het teken van eieren. Eet je ze niet? Of haal je ze niet in huis voor het schilderen of zoeken?

Als alternatief voor het zoeken van paaseieren kun je kinderen met een vuilniszak en grijper in de hand ook zwerfvuil laten prikken. Je kunt ze als beloning dan bijvoorbeeld paaseitjes van chocolade geven.

Terug naar de eierschalen, van biologische eieren, uiteraard. Hieronder vind je vijf tips om eierschalen niet als afval te zien maar als een schaaltje vol met voedingsstoffen.

5 redenen om eierschalen nooit meer weg te gooien

 

  1. In mei leggen alle vogels een ei

Om de vogels daarbij te helpen kun je ze van kalk voorzien door met een vijzel eierdoppen te verpulveren en dit in de tuin te strooien. Deze tip kreeg ik van een van jullie, dank!

  1. Eierschalen als ondergewaardeerde superfood

Eierschalen zijn rijk aan mineralen waarvan calcium een belangrijke is. Je kunt ze kort koken en fijnmalen tot poedervorm en toevoegen aan je voeding aan je voeding.

  1. Kweekpotje voor zaailingen

Zet een halve eierschaal in een papieren eierdoos en vul met wat aarde en een zaadje. Wil je het jonge plantje overzetten? Doe dit dan met eierdoos en al. Deze vergaat in de grond maar beschermt in de tussentijd de zaailing en wortels nog even buiten. Met de paasdagen is het ook leuk om tuinkers voor je paaslunch in een geverfde lege eierschaal te kweken.

  1. Gezond en lekker soepje!

Maak je verse (bouillon)soep? Kook een aantal eierschalen mee voor extra calcium. Je hoeft niet bang te zijn voor de smaak van eieren of een eierlucht ;)

  1. Gebruik eierschalen in de tuin

Als extra voeding voor je tuingrond, of verrijking van je compost. Als aanvulling op je kippenvoer en als gezond extraatje voor de hond. Je kunt eierschalen ook als bio anti-slakkenmiddel gebruiken.

Wat doe jij met lege eierschalen?

Fijne Pasen! Anke