Energie besparen? Voorkom vocht

Tip • 3 november 2023

Weer wat geleerd deze week ;) Ik volgde namelijk een discussie over luchtontvochtigers die zouden helpen om je was sneller droog te krijgen als je geen droger wilt gebruiken.

Milieu Centraal geeft aan dat de elektrische apparaten die vocht uit de lucht halen alleen nuttig zijn om de luchtvochtigheid te verlagen in kleine, afgesloten ruimtes. Zoals je washokje! Het nadeel is natuurlijk dat ze ook stroom verbruiken.

Gebruik van luchtontvochtigers

Toch zijn er een aantal mensen die zweren bij een luchtontvochtiger om de droogtijd van je was te verkorten als je in de herfst of winter binnen de was ophangt.

Een tip: wil je de droger meteen de deur wijzen dan doe je er goed aan om eerst even het energieverbruik van de apparaten met elkaar te vergelijken.

Dat gezegd hebbende …

Het afdrijven van vochtige lucht door ventilatie is goed voor je gezondheid. Daarnaast is het een maatregel die je (wat) energie bespaart.

Vochtig huis lastiger te verwarmen

Dit komt doordat je door ventilatie droge lucht in huis krijgt die in beweging is en dat alles zorgt voor een betere warmtegeleiding.

Plus wat op de energierekening méér uitmaakt …

Je wilt vooral voorkomen dat je woning vochtig wordt. Dan ben je namelijk verder van huis. Het is slecht voor je woning én een vochtig huis is lastiger te verwarmen. Dat verhoogt je energieverbruik.

Interessant?

Hierover sprak ik met Alexis Fischer, fan van climatechain van het eerste uur. In dit interview deelt Alexis zijn verrassende energiebesparingstip en vertelt hij over onder meer zijn duurzame gewoontes. Leuk als je zijn verhaal leest!

Liefs en goed weekend,

Anke

PS Extra tips voor als je deze nog niet kent:

👉️ 10 tot 30 minuten luchten per keer is voldoende.

👉️ Je huis luchten in de ochtend of avond?