Even geen klimaatverandering

Tip • 4 maart 2022

Nu even niet! Heb jij dat gevoel soms ook?

Wat ik nu ga zeggen klinkt idioot, maar klimaatverandering krijgt op het moment niet mijn aandacht. Ik neem even pauze. Al is het een week. Of één dag.

Net als de hele wereld ben ik druk in mijn hoofd met andere ontwikkelingen. Het is toch bizar hoe de ene crisis nog verontrustender kan zijn dan de andere. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne maakt me somber.

Klimaatbreak houdt de moed erin

Hoe houd jij voor jezelf de moed erin?

Er is volgens kenners een max aan wat je aan slecht nieuws tot je kunt nemen.

Op de hoogte blijven van hoe de wereld ervoor staat is goed. Het is alleen ook goed om te weten dat veel blootstelling aan slecht nieuws ook slecht voor je is. Je stresslevel schiet ervan omhoog. Sky high.

Daarom geef ik mezelf af en toe wat extra rust. Het lukt op het moment gewoon niet om de machtig kleine stapjes te zetten die ik wil. Later vast weer wel.

Kun jij ook zo denken?

Een andere manier om niet moedeloos te worden is om je te focussen op kleine stapjes (in plaats van grote zaken). Je richt je dan op de dagelijkse dingen waar je wél invloed op hebt.

Het is een van de redenen waarom ik in de klimaatcrisis geloof in de kracht van klein.

Ik wens je een goed weekend. Tot de volgende tip!

Groet, Anke

PS Oké, toch nog een écht machtig klein stapje :)

In een van mijn eerste e-mails in 2020 deelde ik een duurzame tip die licht geeft in donkere tijden. Lees waar je waxinelichtjes koopt zonder het afval van de aluminium cup.