Hoe groen is jouw gezelschapsdier?

Tip • 4 oktober 2021

Hond.
Hondenvoer bestaat voor 25% uit vlees, lang niet allemaal restproduct. Snacks van wild uit verre landen. Ritjes in de auto voor een frisse neus. En hondenpoep. 330.000 kilo hondendrollen per dag. Met een zelfde lading CO₂-uitstoot en (plastic) poepzakjes.

Kat.
Eet verhoudingsgewijs nog meer vlees. En lang niet alles komt uit blik! Als beruchte jager goed voor het uitsterven van 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen. De bijna 3 miljoen katten in Nederland zijn dus een invasieve soort. Maar dat weten ze goed te verbergen door vermomd in een aaibaar vachtje door de straten te gaan ;)

Hoe groen zijn huisdieren?

Ook onze huispoes Dotje is een schattig schootbeest waarin van nature een vogelkiller huist.

Toen we Dotje net hadden liep ze daarom rond met een felgekleurde kattenkraag. De kattenkraag viel vogels meteen op, waardoor ze veel minder succes had bij het jagen. Alleen was Dotje van jongs af aan geen poezenbandje om haar nek gewend. En wist ze zich altijd weer uit het bandje te frummelen.

Helaas dus geen kattenkraag meer voor onze lieve kat. We houden Dotje altijd ‘s avonds en ’s nachts binnen. Op een dekentje op de bank doet ze de vogels geen kwaad.

Wat doe jij om de footprint van je huisdier te verminderen?

Groet, Anke

PS Hond of kat (of ander huisdier). Lees in dit artikel van Down to Earth magazine over hoe groen jouw gezelschapsdier is.