Hoe vervuilend is Netflixen?

Tip • 1 februari 2022

Leuke vraag kreeg ik terug:
Hoe krijg je oudere kinderen mee in het maken van machtig kleine stapjes? Kinderen die nog net thuiswonend zijn, bijna alles online bestellen, de verwarmingen overal opendraaien en tegelijkertijd wél Groen Links-stemmers zijn ;)

Ga een gesprek aan over Netflixen

Tsja, die jaren liggen nog voor me (onze kids zijn klein). Maar wat een mooi haakje kan zijn, is het stellen van de vraag waarmee een uurtje Netflixen te vergelijken valt. Qua uitstoot dan.

Misschien denken je kinderen al snel dat de impact alleen bestaat uit een beetje stroom voor de televisie of de oplader voor de telefoon.

Of je krijgt van hen het verwijt dat het autoritje dat jíj vroeger maakte naar de videotheek veel vervuilender was. Zeker als je ook nog doorreed naar een andere videotheek omdat je favoriete film al was uitgeleend (zo ging dat).

Maar dat is dus niet waar.

Netflixen is verre van duurzaam

Eén uurtje Netflix staat  ̶  door al het dataverbruik  ̶  gelijk aan circa 10 kilometer autorijden! Reken maar uit wat dit betekent als één gezin, bijna elke avond van de week, ieder voor zich, lekker videootjes zit te kijken.

Sorry, ik kan dit beeld helaas niet mooier maken.

Voor dit nare gevoel, op het moment dat je hier bewust over nadenkt (ook ikzelf nu ik dit opschrijf), is al een naam. Je hebt er vast van gehoord. Wat je nu voelt heet ‘dataschaamte’.

Zelfs met niksen op de bank ben je helaas nog vervuilend bezig : |

Wat kan ik je na zoiets nog meegeven? Dan maar een tip om samen met je kinderen een documentaire te kijken die het klimaat als onderwerp bespreekbaar maakt.

Welke verandering is er nodig? En wat kun je zelf doen? Milieudefensie heeft een mooie lijst van 25 titels die vol inspiratie zitten.

Welke vraag stel jij aan oudere kinderen om ze te laten nadenken over hun klimaatimpact?

Groet, Anke