Ik wil op plasticdieet

Tip • 14 januari 2022

Ik zou wel wat meer op plasticdieet willen. Jij ook? Ik weet alleen even niet hoe ik verder moet na de luffaspons, de haarzeep, de verse thee, de stoffen groentezakjes en de bloemen zónder transparante folie?

Soms heb je even wat minder inspiratie. Waar zoek jij die als je vastzit?

Vaatwastabletten in plastic folie

Een van de laatste grote slagen die ik heb gemaakt was het stoppen met vaatwastabletten van een ecomerk die per stuk verpakt zitten in een in water ‘oplosbare’ folie.

Why? Eco klinkt goed, toch? Nou, die ‘oplosbare’ folie is namelijk vaak gemaakt van polyvinylalcohol. En dat is gewoon een plastic waar we van de zomer in zee dan weer lekker in kunnen zwemmen :)

Grootverbruik van plastic emmertjes

Ook ging ik veel langer geleden al over van zuivel in plastic emmertjes naar yoghurt en vla in een glazen statiegeldfles (even los van de plantaardige zuivel die steeds vaker op ons boodschappenlijstje staat). In die tijd heb ik bewust gekeken naar een vervanging voor een product dat wij élke week in huis halen en waarin wij een soort van grootverbruiker zijn.

Dat brengt me op een idee …

Koekjes zonder plastic verpakking?

Ik kan ook gaan onderzoeken waarin ik grootgebruiker van plastic ben. Desnoods stort ik me een keertje in het plastic afval uit de zak voor het PDM :)

Hmmm … Aan de andere kant wéét ik het wel als ik er even bewust over nadenk. Tóch nog meer los fruit kopen op de markt (in plaats van kiwi’s of bananen in een plastic schaaltje van de supermarkt) en de koekjesverpakkingen (die kunnen ook nog wel veel minder). Ik zal de koekjes voortaan meenemen in mijn bestelling bij Pieter Pot.

Heb jij nog inspiratie voor een strenger plasticvrij dieet?

Groet, Anke