Klimaatnieuws: de silicium-anode batterij
Tip • 26 oktober 2021Stijgende zeespiegelstijgingen, natuurbranden, overstromingen en orkanen. Elke dag vliegt slecht klimaatnieuws ons om de oren.
Daarom wilde ik wat hoopgevends delen om de week mee te beginnen. In de vorm van een raadsel:
Wat is vaak leeg, terwijl je huis er vol mee ligt?
Wat is zowel positief als negatief?
Het antwoord is de batterij. Honderden jaren geleden bedacht door Benjamin Franklin. Een uitvinding die nu actueler is dan ooit.
Want hoewel klein van stuk vormen batterijen en accu’s a big piece in the puzzle van de energietransitie. Ze maken de overstap van fossiele naar duurzame energie mogelijk.
Batterijen en de energietransitie
Je vindt ze echt óveral (niet alleen bij jou thuis in rommelige keukenlades :) Bij windmolens en zonnepanelen vangen ze bijvoorbeeld de pieken en dalen in energieopwekking op.
En nu komt het …
Nog niet zo lang geleden kwam er een product op de markt dat werkt op een silicium-anode batterij. Voor het eerst!
Silicium-anode batterijen zijn duurzamer
De silicium-anode maakt supersnel laden mogelijk en vermenigvuldigt de opslagcapaciteit van de batterij. Dit soort batterijen wint het daardoor van de bekende lithium batterijen (haha, sorry, Duracell-konijn)
Oké. Het ging ‘nog maar’ om een fitness tracker. Maar marktwerking voert de snelheid voor ontwikkeling van silicium-anode accu’s verder op.
Met hopelijk binnenkort ook toepassing van silicium-anode batterijen in elektrische auto’s en vliegtuigen. Wat een ongelooflijke wending in klimaatverandering zou dat zijn!
Fijne week, Anke