Koele auto in de zomer

Tip • 7 juli 2023

Als kind zat ik soms uren achterin een hete auto. Op elkaar geplakt met mijn zus en broer op de achterbank, meestal onderweg naar familie verder weg in Brabant.

Heb jij er ook zo bij gezeten? Bepakt en bezakt voor een paar dagen weg. Als de bagage niet paste in de kofferbak dan moesten we zitten bovenop onze slaapzak.

Een airco bestond natuurlijk nog niet in de jaren tachtig. De techniek hing nog in de lucht. Toen ik aan de hete dagen in de auto van vroeger moest denken, dacht ik: dit zoek ik even op.

Hoe kun je bij heet weer de auto koel krijgen? Een beetje snel en efficiënt, zodat je in de tussentijd niet de auto uitdrijft of onnodig extra brandstof verbruikt?

Koel in de auto met airco

Airco’s verbruiken extra brandstof. Is je auto jonger dan vijftien jaar dan gaat het om 5% tot 15%. Oudere systemen zijn minder efficiënt en verbruiken 10% tot 20% extra. Rijd je van Amsterdam naar Parijs dan scheelt dit zelfs zo’n 3 liter in brandstof.

Je kunt daarom brandstof besparen door bij zomers weer niet áltijd de airco aan te zetten. Maar het moet wel gezegd: met de ramen helemaal open rijden kost je nog veel meer brandstof.

Lees nog even door, zie de tips hieronder!

>> Zet je in een warme auto de airco aan, dan kun je brandstof besparen door eerst kort de ramen te laten zakken. Zo kan de airco de warme lucht uit de auto kan blazen, waardoor de temperatuur in de auto snel daalt en het systeem minder te koelen heeft.

Maak het koel zonder airco

Heb je geen airco? Wil je de airco niet aanzetten voor een korte rit? Met een theedoek of een hydrofiele luier kun je het ’s zomers ook lekker koel krijgen in de auto.

>> Het enige dat je hoeft te doen is een lichtvochtige doek te leggen over de bovenste ventilatieopeningen. Die circuleren de koele lucht die ontstaat het meest efficiënt.

Meer tips voor een koele auto

Wat je verder nog kunt doen? De ramen zorgen voor veel hitte in de auto. Hetzelfde geldt voor grote zwarte oppervlaktes zoals het dashboard.

>> Wij hangen daarom lichte doeken als zonneschermen over de achterramen. De kinderen zitten op die manier ook niet in de zon. Ook kun je lichte handdoeken op het dashboard en stuur leggen.

Hoe houd jij de auto koel?

Liefs, Anke

 

PS In Nijmegen gaat bijna de 4Daagse van start. Volgende week deel ik nog een tip voor de wandelaars onder ons :)