Milieuvriendelijk voegenmengsel van plantjes

Tip • 9 juni 2023

Ons terras in de tuin had een dood hoekje. Nog geen m² groot. Het idee was dat we daar nog wel een keer twee halve tegels voor op maat zouden slijpen. Echt zo’n klusje dat je toch nooit doet ;)

En hoe klein het dode hoekje op ons terras ook was, mijn ergernis erom was groot.

Omdat het hoekje me herinnerde aan alle klusjes om huis die óók nog moeten én omdat het een stofnest werd van spinnenwebben en oud blad, waar in het beste geval twee sprieten onkruid groeiden.

Daarom besloot ik de plek tot aan de rand van het terras te vullen met zwart zand en er wat bloemenzaad van lupines op uit te strooien.

Nu is het dode hoekje hét zomerse terras voor bijen uit ons deel van Nijmegen geworden (check de foto’s :))

Stukjes groen in je tuin

Elke keer als een bij op de lupine gaat zitten, opent de bloem zich en na het bezoekje van de bij gaat de bloem weer dicht. Wat een mooi gezicht!

Plus als ik nu het groen van de lupines een beetje opzij schuif en tussen de planten gluur, dan is daar een compleet nieuwe wereld. Kevers, spinnetjes, pissebedden, piepkleine holletjes en gangetjes …

Weg dode hoek. Het krioelt er van het leven.

Laat ook een stukje van je tuin of balkon ‘vergroenen’. Daag jezelf eens uit om de natuur de vrije loop te laten gaan en kijk eens wat voor wilds er ontstaat.

Dat ‘niks doen’ is waarschijnlijk nog gemakkelijker gezegd dan gedaan. Juist als je ergens met je tengels vanaf moet blijven, beginnen ze te jeuken om dorre stengels weg te halen, te schoffelen of onkruid te trekken.

I know! Maar je kunt het vast!

8.500 Nederlanders gingen je al voor. Saillant detail: er is een verschil tussen wat je oké vindt in je eigen tuin en wat je denkt dat de buren van je verwilderde tuin vinden.

Liefs, Anke

 

Voegenmengsel van plantjes

PS De voegen van ons terras ga ik (nog een klusje ;) opvullen met een voegenmengsel van plantjes. Iemand van jullie gaf mij deze tip en ik geef hem nu weer aan iedereen door. Nogmaals dank!

PPS Wist je dat tuintegels om meer onderhoud vragen dan planten? Daarom is iedereen deze weken zo druk met bezem, groene zeep, azijn en hogedrukspuit :|