Praten met ‘anderen’ over het klimaat

Tip • 3 februari 2023

Mijn man en ik hebben twee kinderen. En iedereen uit ons gezin heeft zo zijn wensen voor op zijn bord ;) Hoe ga ik aan de keukentafel nog een beetje gezellig het gesprek aan over het klimaat?

Het is knap lastig om een open en positief gesprek te hebben over het klimaat. Het onderwerp vindt bijna iedereen beangstigend. Daarnaast zijn de problemen zo complex dat we er ook nog veel niet van begrijpen.

Hoe praat ik daarover binnen mijn relatie? Hoe begin ik gesprekken over duurzamer leven met familie, collega’s en vrienden? Dat zijn lastige vragen. Ik weet bijna zeker dat dit voor jou ook gevoelig ligt. Ik deel daarom vandaag hoe ik dit zie.

Begin er maar niet over …

Mijn beste tip: ik start het gesprek niet. Zéker niet met de mensen die het dichtst bij me staan, zoals Sander en de kinderen.

Door de drukte van ons werk en gezin hebben Sander en ik als partners al genoeg uitdagingen om aan te gaan. Ik ga het hem en mezelf niet moeilijker maken door de klimaatcrisis steeds op ons bord te gooien.

Thuis houd ik graag vrij van spanningen waar we allebei alleen maar last van hebben. Wat dat betreft beschouw ik ons huis als een soort veilig en heilig oord :)

De ander zet eigen stapjes

Gelukkig is het zo dat Sander op zijn eigen manier machtig kleine stapjes zet voor een beter klimaat. Hij koopt bijvoorbeeld al minder spullen dan voorheen en eet plantaardig met de pot mee.

Doordat mijn partner al zijn best doet, hoef ik thuis ook niet ‘mijn punt’ te maken. Ik probeer aandacht te hebben voor wat Sander doet en waardeer al zijn moeite.

Nu scheelt het natuurlijk ook dat hij meestal braaf mijn mailtjes leest (toch, schat?). Anders lijkt het me verstandig als wij daar maar eens een goed gesprek over hebben ;)

Doe het zélf (en inspireer de ander)

Ik bedenk me ineens. Eerlijk gezegd denk ik dat de beste tip van vandaag nu nog volgt. Ik denk dat het helpt om de ander niet te willen overtuigen met argumenten, feiten en oordeel. Het is juist goed om de ander te inspireren door zélf te doen.

Het principe van ‘goed voorbeeld doet volgen’ pas ik heel vaak toe. Semi-onbewust (sorry, lief ;) En hoewel anderen dit niet vaak doorhebben, het werkt héél goed.

Een voorbeeld:

Sander maakt bij ons vaak een chocolade-smoothie als ontbijt. Al jaren aten we die met avocado’s. Ik wilde af van de avocado’s en heb toen ik de tijd had eens dezelfde smoothie gemaakt maar dan met pompoen. Sander maakt voortaan ook zo de smoothies. Nu staat de vriezer vol met gepureerde pompoen!

Nog een voorbeeld:

Je weet inmiddels dat zuivel van de koe een hoge impact heeft op het milieu. Wij eten thuis juist veel yoghurt met fruit omdat we gewend zijn om geen brood te eten. Ik verlang niet dat wij allemaal overgaan op plantaardige zuivel. Maar op het boodschappenlijstje vraag ik voor mezelf wél om varianten van bijvoorbeeld soja of haver. Ook als ik kook kies ik voor plantaardige zuivel. Slim of niet. Uit onze koelkast is in ieder geval de koemelk al verdreven (haha!)

Tips voor ‘klimaatgesprekken’

Natuurlijk, er is veel goeds te zeggen over hoe je een ‘klimaatgesprek’ voert. Luister meer dan dat je praat als iemand over het onderwerp het gesprek begint. Gebruik je woorden slim en ga vooral geen strijd aan. De ander hoeft het niet helemaal met je eens te zijn om in actie te komen.

Maak het jezelf gemakkelijk en probeer eerst enkele gesprekken uit met mensen die niet zo dichtbij je staan. Start met ‘kennissen’ die dezelfde zorg hebben om het klimaat. Projecteer jouw angst niet op de ander.

Vertel jouw verhaal op een menselijke manier en deel je dilemma’s. Dat voelt het minst bedreigend. En vertelt de ander zijn of haar verhaal? Toon dan vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en geduld.

Wil je hierover meer weten? Overal in het land zijn er interessante workshops Klimaatgesprekken om te volgen.

Hoe gaat het met jouw gesprekken over het klimaat? Gaat het er vaak over aan de keukentafel bij jou thuis?

Liefs, Anke