Shampoo bar vloeibaar maken + recept

Tip • 7 november 2022

Haha! Ik geloof dat ik niet de enige ben die een blok shampoo niks vindt. Het lijkt wel of ik vijfhonderd berichtjes van jullie heb gehad over haarzeep :))

Welke shampoo bar is goed?

Een van de meest gestelde vragen is welke shampoo bar ik zelf gebruik. Het mooie van shampoo bars is: je hebt voor elk haartype wel een geschikte haarzeep.

Zo ben ik al een paar jaar terug gestart met het uitproberen van de shampoo bars van Happy Soaps en Dille en Kamille.

Maar zoals ik al zei in mijn vorige berichtje over appelciderazijn als conditioner:
Ik vind zo’n blok gewoon niet fijn op mijn bolletje.

Shampoo goed verdelen

Oké, haarzeep schuimt minder. Daar kan ik aan wennen. Ik krijg alleen de shampoo niet goed over mijn hoofd verdeeld. Mijn haar is te dik en te lang.

Daardoor kost het me veel te veel tijd kost om de haarzeep aan te brengen (soms zet ik ondertussen de kraan uit, niet altijd ;)

Met als gevolg dat ik liters water sta te verspillen, terwijl ik natuurlijk in onschuld mijn haar probeer te wassen.

Je snapt dat ik daar niet blij van word : |

Haarzeep als shampoo niet fijn

Ook blijven op deze manier de blokken haarzeep ongebruikt in de badkamerkast liggen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik moest daar dus wat op verzinnen.

Zo kwam ik erachter dat je ook shampoo bars gemakkelijk zelf vloeibaar kunt maken. Dat is de oplossing!

Shampoo maken van een blok zeep

Kies een shampoobar zonder microplastics, met alleen natuurlijke ingrediënten. Dit maakt haarzeep fijner voor jezelf en het milieu.

Bovendien bespaar je met één shampoo bar niet alleen circa drie plastic flessen. Shampoo bars kosten circa 8 tot 10 euro per stuk en zijn daardoor ook vriendelijk voor je portemonnee.

Recept om shampoo bar vloeibaar maken

Ik koop shampoo bars die ik tot vloeibare shampoo maak. Zelf let ik op de hoeveelheid kokosolie in shampoo bars. Te veel kokosolie maakt je haar een beetje zwaar is mijn ervaring.

Velen van jullie vroegen me afgelopen week hoe ik van een shampoo bar vloeibare shampoo maak. Probeer dit recept eens!

Tijd om te maken: 10 min.
Houdbaarheid: ca. 6 mnd

Wat heb je nodig?
1 shampoo bar of haarzeep
250 ml water
Lege fles (shampoo)
Keukenweegschaal
Rasp of kaasschaaf
Garde

Stap 1
Rasp met een keukenrasp of kaasschaaf 40 gram van de shampoo bar. Maak de eerste keer zeker niet te veel. Zo kun je kijken hoe de shampoo uitpakt.

Stap 2
Los de zeepvlokken op in een pannetje met 250 ml kokend water. Laat een korte minuut doorkoken, draai het gas uit en laat een nachtje afkoelen. Het mengsel dikt dan weer in.

Stap 3
Helemaal afgekoeld? Roer de shampoo goed door zodat deze weer vloeibaarder wordt. Vind je de shampoo iets te dik? Dat kan komen doordat elke haarzeep een andere samenstelling heeft. Voeg een scheutje water uit de waterkoker toe en mix de shampoo met de garde of staafmixer.

Stap 4
Giet de shampoo over in de lege fles of in een handig zeeppompje of knijpfles. Gebruik eventueel een trechter. Klaar is je shampoo!

Stap 5
Stel het recept wat bij voor de volgende keer. Wil je dikkere zeep, dan gebruik je iets meer zeepvlokken en voor dunnere zeep juist wat minder.

Juiste verhouding gevonden? Leef je uit in de keuken en maak wat meer shampoo op voorraad. Let op: de shampoo is vier tot zes maanden houdbaar.

Liefs, Anke

PS Dit recept bewaren? Niet doen! Gooi weg, mijn mail ;) Via de zoekbalk vind je meer dan 250 tips van climatechain gratis en voor niets online.