Recept: slagroom van het vocht van kikkererwten

Tip • 15 februari 2022

Cold turkey mijn gewoontes aanpassen. Dat lukt mij nooit. Ook niet als het gaat om het wennen aan een ander eetpatroon zonder bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel.

Gelukkig hoeft het ook niet zo rigoureus. Kleine beetjes helpen ook.

Al een tijdje terug deelde ik mijn praktische tips die mij verder op weg hebben geholpen naar een meer plantaardig dieet. Hoe kook je vegetarisch zonder wat te missen op je bord?

Bewust meer plantaardige zuivel

De laatste tijd probeer ik ook wat bewuster plantaardige zuivel te kiezen. Nou ben ik daar ook maar gestart bij mijn ‘grootverbruik’ en de boodschappen die vaak in het winkelwagentje belanden.

Toen kwam ik uit op slagroom :) Een paar weken terug deelde ik al tips voor lekkere slagroom zonder spuitbus.

Op dat berichtje stuurde een van jullie mij nog een reactie met een recept. Een recept om je vingers bij af te likken. Zoiets kan ik natuurlijk niet voor mezelf houden. Al helemaal niet rond Valentijnsdag. Ik deel het recept daarom in deze e-mail.

Plantaardige slagroom van kikkererwten

Ja, je leest het goed! Bij kikkererwten denk je niet meteen aan lekkere zoetigheid. Toch kun je het vocht uit een blik met kikkerwten prima gebruiken als variant op slagroom van koemelk. Dit vocht heet aquafaba (dat betekent ‘water van bonen’). En aquafaba van kikkererwten smaakt naar niks maar zit bomvol eiwitten. Je kunt het daarom gebruiken voor alles wat om eiwit vraagt. Ook als bindmiddel in bijvoorbeeld smoothies, pudding en taart. Lekker!

Recept voor vegan slagroom

1. Giet een blik kikkererwten van 250 gram af en klop het vocht op met een mixer.
2. Voeg aan deze schuimige massa toe: 2 eetlepels poedersuiker, 2 theelepels vloeibare kokosolie, 1 theelepel vanillepoeder of vanille-extract en het sap van een halve citroen.
3. Nog even mixen, smullen maar!

PS Met sommige keukenmixers kun je ook vegetarische slagroom kloppen van johannesbroodpitmeel.

Fijne week! Anke