Recept: soep van restjes groenten

Tip • 16 September 2022

Soepweer! Soep als lunch, voorgerecht, avondmaal of zelfs als ontbijt. Ik ben echt dol op soep.

Groenterestjes maken lekkere soep

Wist je dat je met restjes groenten die bijna iedereen als afval ziet, een heerlijke soep op tafel zet?

Gooi je overgebleven groenten en je groenteafval niet bij het gft. Maak er soep van met dit recept.

Dit is een van mijn nieuwste duurzame gewoontes :)

Sterker nog, terwijl ik dit schrijf, staat er groentebouillon te pruttelen op ons fornuis.

Hoe maak je soep van restjes groenten?

Ik verzamel gedurende de week alle schillen, stronkjes, kontjes, gedeukte plekjes en verlepte stelen van groenten. Restjes van aardappel, wortel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, prei en pompoen. Bijna alles is geschikt.

Misschien vind je het fijn om te weten dat restjes van witlof, radijsjes en koolsoorten zoals broccoli, bloemkool of spitskool de soep een beetje bitter maken.

Daarnaast geven de bruine schillen van uien de bouillon een volle smaak. Maar ook een mooie donkere kleur!

Handig om de groenten zo te bewaren

Ik bewaar de groenterestjes totdat ik ze gebruik in een doorzichtige bewaardoos. In de koelkast, in het zicht. Telkens als ik ga snijden en koken pak ik de doos er even bij. Gemakkelijk, zo bij de hand!

Alleen als ik veel groenterestjes ineens heb of een paar dagen weinig tijd heb voor het maken van bouillon, dan stop ik alles in de vriezer.

Verder kook ik de bouillon op een vast moment in de week. Altijd op een dag dat ik even wat meer tijd heb thuis.

Recept soep van groenterestjes

Wat zijn de ingrediënten?

  • groenterestjes en snijafval
  • kruiden zoals laurier, peper, selderij, peterselie, en rozemarijn
  • naar keuze: restjes maaltijden, wat overgebleven saus, pasta of rijst
  • water

Stap 1
Doe alle groenten en kruiden in een soeppan en vul aan met water totdat de groente net onder staan.

Stap 2
Breng aan de kook en laat minstens een half uurtje zachtjes pruttelen. Houd de deksel op de pan, zo voorkom je verlies van warmte, energie en smaak.

Stap 3
Giet de groentebouillon door een zeef en druk met een lepel het laatste vocht eruit. Snijd stronken en andere eetbare restjes fijn en gooi ze terug in de soep.

Stap 4
Maak de soep af met restjes van maaltijden in de koelkast, zoals overgebleven saus, jus, pasta of rijst. Ook kun je wat fijne soepgroenten uit de vriezer toevoegen. Klaar is je verspillingsvrije groentesoepje!

Stap 5
Bewaar na afkoelen in de koelkast. Zo heb je ongeveer vier dagen een gezonde instant soep bij de hand (lekker als lunch!). Je kunt de soep ook per portie invriezen. Of maak ijsblokjes van de bouillon als smaakmaker van rijst, saus of couscous.

Wat is jouw favoriete recept tegen voedselverspilling?

Liefs, Anke