Simpele DIY voor glansspoelmiddel

Tip • 12 oktober 2021

Ik heb het DIY’en nog niet helemaal in de vingers. Jij? Neem jij de moeite om zelf schoonmaak- of verzorgingsproducten te maken?

Vandaag deel ik een recept met je dat niet mis kan gaan. Een DIY recept voor glansspoelmiddel voor de vaatwasser bestaande uit één ingrediënt: witte natuurazijn.

Maak zelf glansspoelmiddel met alleen azijn

Steeds weer een nieuwe fles glansspoelmiddel kopen is echt niet nodig. Je kunt een gebruikte fles (met zo’n handig spuitdopje :) steeds weer vullen met azijn. Al maanden gebruik ik azijn als glansspoelmiddel in de vaatwasser.

De winst voor het milieu zit hem niet eens in het plasticminderen (omdat je azijn immers ook uit een plastic fles komt). Nee, de winst zit hem in de ingrediënten en het feit dat azijn niet uit een giftige stof bestaat en glansspoelmiddel wel.

Kijk maar eens naar het etiket op een fles glansspoelmiddel. Je krijgt een waarschuwing dat het spul giftig is voor waterorganismen of dat je een arts moet raadplegen bij contact met ogen of huid.

Niet zo’n lekker goedje om je vaat mee te spoelen lijkt me :)

Daarnaast heeft azijn als glansspoelmiddel meer voordelen. Het is goedkoop, glaswerk glanst er mooi van en in een handomdraai krijgt je vaatwasser van binnen een goede schoonmaakbeurt. Azijn werkt namelijk ontkalkend.

Ga je deze DIY uitproberen?

Groet, Anke

PS Probeer ook eens deze DIY voor het maken van vloeibare handzeep met slechts drie ingrediënten.