Sinaasappelschillen: 5 tips wat je ermee kunt

Tip • 27 april 2022

Oranje boven! Ik ben namelijk gek op sinaasappels. Doe mij dus ook maar sinaasappelcake op Koningsdag (vaak kan ik die oranjetompouce wel afwimpelen :)

De frisheid, het zoete, het sappige ;) Van sinaasappels word ik alleen al van de kleur oranje blij.

En zeg nou zelf: Wat gaat er boven een koninklijk ontbijtje met een heerlijk glas versgeperste sinaasappelsap?

Gooi sinaasappelschillen niet weg

Alleen dan al die schillen van de vruchten. In een sinaasappelnet zitten er zoveel. Ik vind het zonde om die berg schillen weg te gooien.

Jij ook?

Je kunt er in een handomdraai iets anders van maken. Dus als je de volgende keer een sinaasappeltje aan het pellen bent, bedenk dan eens hoe je de oranje schil nog kunt gebruiken.

Bijvoorbeeld als smaakmaker of als vitaminebommetje. In sinaasappelschil zit zelfs meer vitamine C dan in het vruchtvlees!

Sinaasappelschil: 5 dingen die je ermee kunt doen

1. Geef smoothies, havermout, salades, desserts, cakes en thee een twist met sinaasappelrasp. Was de sinaasappels goed en pak een dunschiller of keukenrasp om ze van hun oranje jasje te ontdoen (de witte schil is bitter).

2. Gebruik de schillen van gehalveerde sinaasappels als cupcakevorm (voor je sinaasappelcakjes). Zo heb je geen andere vormpjes nodig.

Nu je na tip 2 tóch al je sinaasappelschillen toch gedroogd hebt ;) kun je ze net zo goed even in de keukenmachine fijnmalen tot sinaasappelschilpoeder.

3. Laat de sinaasappelpoeder goed drogen, bewaar in een pot en gebruik zoals tip 1 :)

4. Veel schillen of poeder? Strooi rond op plekken in je tuin waar je last hebt van slakken of mieren. Ook blijven (buurt)katten uit je tuin: ze houden niet van de sterke geur.

5. Nog meer over? Gooi wat schillen op de bodem van de kliko. Dit voorkomt dat je groencontainer erg gaat stinken.

Wat doe jij nog met sinaasappelschillen?

Fijne Koningsdag! Anke