Verse kruiden? Zo heb je er langer plezier van

Tip • 13 mei 2021

Aandacht maakt alles mooier. Alleen jammer van de kruidenplantjes in plastic potjes uit de supermarkt. Verdrinking is doodsoorzaak nummer één bij deze plantjes (en ik maar denken dat ik ze genoeg water en licht geef :) Al snel belanden ze in de afvalbak. Jammer!

8 tips om verse kruiden langer goed te houden

  1. Koop kruidenplantjes van het tuincentrum. Deze plantjes zijn niet voor de vensterbank gekweekt en hebben meer kans op overleven dan die uit de supermarkt.
  2. Maak een (klein) kruidentuintje. Vrijwel alle keukenkruiden kun je in eigen tuin in volle zon zetten.
  3. Naast zelf zaaien kun je ook de wortels ruim afsnijden van een bosje kruiden van de markt. Zet ze in vochtige grond zodat er nieuwe kruiden kunnen groeien.
  4. Kruidenplantjes pakken het liefst zelf water. Gebruik in de keuken daarom kruidenpotten met een waterreservoir of maak ze zelf van oude wijn- of petflessen.
  5. Bind kruiden in bosjes bijeen en hang ze circa twee weken ondersteboven te drogen op een donkere, warme plek. Tegen stof of rommel op de vloer kun je er een papieren zak omheen wikkelen.
  6. Maak een schone theedoek vochtig of een stuk keukenpapier en bewaar kruiden tot wel twee weken in de koelkast. Dit foefje werkt niet met basilicum!
  7. Was en hak kruiden fijn en verdeel ze over ijsblokvormpjes. Vul de vormpjes aan met olijfolie of water en zet voorzichtig in de vriezer. Tijdens het koken pak je zo gemakkelijk wat je nodig hebt.
  8. Verwerk kruiden tot kruidenolie, -azijn of -boter. Ook fruitwater geef je wat extra’s als je kruiden toevoegt zoals munt, basilicum of tijm.

Welke tip kende jij nog niet? Hoe houd jij je verse kruiden langer goed?

Groet, Anke