5 stappen: eenvoudig compost maken + video
Tip • 26 januari 2023De smerigste bij ons thuis was altijd de vuilniszak. Dacht ik. Of anders nog de zak voor de plastic verpakkingen en wat er nog meer in die zak mag.
Nou goed. Natuurlijk weet ik ook wel, dat de container met oud papier geen zuiver geweten heeft.
Wat dat betreft mogen we wat kritischer kijken in de bak met oud papier dan naar boven hoog in de lucht. Vliegtuigen hebben namelijk een veel lagere CO₂-uitstoot dan de vervuilende papierindustrie.
Maar dat de groene bak voor ons gft-afval niet de ‘groene’ schoonheidsprijs verdient?! Daar valt eerlijk gezegd mijn bak van open ;)
Grootste berg afval is gft
De grootste hoop afval die je maakt bestaat namelijk uit organisch afval van groenten, fruit en tuin. 140 kilo van de 490 kilo afval per persoon per jaar bestaat uit gft!
Dat is maar liefst 28% van al jouw afval. Tel je daar het afval van gezinsleden en andere huisgenoten bij op, dan zie ik daar kans voor een mooie besparing van brandstof en energie.
Organisch afval bevat veel water en is daardoor loodzwaar. Maar start je nu zelf een composthoop dan hoeft dit afval niet vervoerd én verwerkt te worden. Dat doe je immers zelf.
Het is toch gek … Dat we potgrond en plantenvoeding in de winkel kopen en ons gft-afval laten ophalen door de gemeente? Dat kan duurzamer.
Maak compost in je tuin
Nu schreef ik lang geleden al over hoe je een wormenhotel bouwt. Toen heb ik direct ook maar een honderdtal wormen losgelaten in eigen tuin. Speciale compostwormen (yep, dat is een unieke soort ;)
Alleen als ik door het raam kijk naar onze treurige tuin, dan krijg ik zin om straks mijn handen in de aarde te zetten en het buiten weer mooi te maken. Daar heb ik zo te zien alleen heel veel goede compost voor nodig ;) Ik ga het wat groter aanpakken met een compostkuil.
Kuil voor compost
Hoe maak ik goede compost zonder écht groene vingers? Er is een eenvoudige en doeltreffende manier die vaak op boerderijen gebruikt wordt. Je graaft een kuil voor compost in je tuin!
Met een compostkuil heb je geen ‘dure’ compostbak nodig en heb je geen lelijke container in het zicht staan. Ook is de vochtigheid van je compost controleerbaar.
Bovendien hebben micro-organismen, wormen en ander bodemleven gemakkelijk toegang tot je compostplek. Je kunt gewoon de natuur haar gang laten gaan. Een compostkuil maakt de grond van je tuin gezond.
Compostkuil in 5 stappen
- Kies een schaduwrijke plek en graaf een kuil van een meter diep. Schep de grond op een bergje ernaast.
- Spaar je gft-afval voor compost. Hak groente- en fruitafval eventueel in kleine stukjes met een mes. Hoe kleiner, hoe sneller het afval composteert. Check welk afval bij het gft mag.
- Werk in etappes. Gooi op een laagje gft-afval steeds wat van de bewaarde grond.
- Houd de compostkuil vochtig, eventueel met wat een kom water erop. Overtollig water loopt vanzelf weg. Het vocht versnelt het composteren.
- Schep minstens twee keer per jaar de compost om. Lucht is van belang voor compostering. Je krijgt anders rotting waarbij er juist milieuonvriendelijke broeikasgassen vrijkomen.
Klinkt als te doen, toch? Je kunt ook dit korte YouTube-filmpje met instructies bekijken. Tot volgende week!
Liefs, Anke
PS Welkom nieuwe volgers van climatechain (125)! Leuk dat je er bent :)