Vleesvervangers: gezond? duur?

Tip • 4 november 2022

Tegenwoordig is er volop keuze aan vleesvervangers in de supermarkt. Kant-en-Klare vleesvervangers op basis van soja , johannesbroodpitmeel, groenten, schimmels en kaas.

Feit of fabel: vleesvervangers

Klopt het wat jij weet over vleesvervangers? Laten we je kennis testen met een spelletje feit of fabel.

Vleesvervangers zijn relatief duur

FEIT. De prijzen van vleesvervangers zijn de laatste maanden gedaald. Ook hebben de supermarkten steeds meer aantrekkelijke aanbiedingen voor vleesvervangers. Toch is de prijs van vleesvervangers nog relatief hoog.

Wil je goed letten op je portemonnee? Probeer dan eens meer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn enorm populair voor de vervanging van vlees én heel prijsvriendelijk.

Vleesvervangers zijn ongezond

FABEL. Vleesvervangers zijn gezonder en duurzamer dan vlees. Meer dan 40 wetenschappelijke onderzoeken rapporteren over de positieve gezondheids- én milieueffecten van vleesvervangers.

Vleesvervangers bevatten toevoegingen

FEIT. Smaakstoffen zoals specerijen, kruiden en zout worden inderdaad toegevoegd aan kant-en-klare vleesvervangers. Deze toevoegingen vind je overigens ook in ‘normale’ vleesproducten zoals hamburger of schnitzel.

Daarnaast bevatten vleesvervangers vaak belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen heb je nodig voor je gezondheid.

Nu is het alleen de kunst om tussen alle verschillende vleesvervangers de lekkerste te vinden! Dat is een kwestie van smaak en wat nieuws proberen :)

Wat is jouw favoriete vleesvervanger?

Fijn weekend! Anke