Welke olie is het meest duurzaam voor koken?

Tip • 14 juni 2022

Hoeveel flesjes olie heb je in je keukenkastje staan? Drie? Of eerder vijf?

Mijn rijstolie was op en ik keek de pot met kokosolie eens aan. Zowel kokos als rijst komt niet van Nederlandse bodem, bedacht ik.

Ik ging daarom op zoek naar een duurzame olie voor koken en bakken in de keuken.

Is olijfolie duurzaam?

Olijfolie is natuurlijk favoriet. Ook bij ons thuis staat de fles op het aanrecht. Maar de teelt van olijven kampt met gebruik van pesticiden, verlies van biodiversiteit en bodemerosie door het gebruik van enorme hoeveelheden water in landen waar water al schaars is : (

Welke olie is duurzaam en smaakvol? En kun je gebruiken voor warme en koude gerechten?

Arachideolie is een milieubewuste keuze

Een van jullie gaf me een tip terug per mail: arachideolie gewonnen uit pinda’s. Arachideolie heeft een beetje een nootachtige smaak, waar ik wel van houd. Daarnaast kun je de olie langer verhitten zonder dat dit kwaad kan. Dat maakt de olie ook perfect voor bakken, braden en frituren.

Daarnaast is arachideolie betaalbaar te verkrijgen in de supermarkt en heeft de teelt van pinda’s een relatief kleine klimaatimpact. Maar er is een olie voor koken waarmee je een nog milieubewustere keuze maakt.

Koolzaad- en raapzaadolie

Koolzaadolie en raapzaadolie hebben de minste belasting op het milieu. Deze soorten olie zijn perfect voor gebruik in warme en koude gerechten. Koolzaadolie en raapzaadolie die in Nederland te verkrijgen is, zijn een duurzame keuze, omdat de olie geproduceerd wordt in Europa in landen waar voldoende water aanwezig is.

Koolzaadolie en raapzaadolie zijn duurzamer dan slaolie. Omdat slaolie een mengelmoesje is waarin vaak ook sojaolie verstopt zit. Wist je dat al?

Fijne week! Anke

PS Meer over dit onderwerp?

Lees hoe de oorlog in Oekraïne ook invloed heeft op de soorten olie in onze producten. Dat resulteert in meer gebruik van palmolie als ingrediënt. Palmolie is helaas verre van goed voor de planeet :|