Zijn biologisch afbreekbare ballonnen beter?

Tip • 11 mei 2021

Of ik iets tégen ballonnen heb. Dat was de vraag.

Een andere ouder vroeg me op het schoolplein vroeg niet in discussie te gaan over de schadelijkheid van ballonnen voor het milieu. Nee (gelukkig niet :)

Mij werd gevraagd of ik milieuvriendelijke alternatieven wist voor ballonnen. Vlak na de meivakantie was er een jarige thuis.

Nou ja, daar had ik dus nog nooit over nagedacht : |

Dat je voor de fun ook bellen kunt blazen, kwam nog net in me op. En dat onderzocht is dat biologisch afbreekbare ballonnen geen oplossing zijn, wist ik ook nog net te vertellen.

Vogels zien biologisch afbreekbare ballonnen namelijk gewoon aan voor voedsel, maar krijgen ze net zo slecht verteerd als het milieu. En ze raken evengoed met kop of poten verstrikt in de ballontouwtjes.

Wat jij aan hieraan kunt doen?

Check bijvoorbeeld of jouw gemeente het oplaten van ballonnen verbiedt of vraag je gemeente dit bij evenementen te ontmoedigen. Je kunt hiermee veel plastic in zee en vogelleed voorkomen.

Groet, Anke

PS Het is Nationale Vogelweek. Wil je op excursie gaan met deskundigen van Vogelbescherming Nederland? In een gratis app hebben zij digitale vogelroutes met vogelkijktips voor je uitgestippeld.

biologisch afbreekbare ballonnen slecht voor milieu