
Oude zonnebrand? Zo gebruik je hem nog
Het is zomer! Ik durf het bijna niet hardop te zeggen maar dit is niet mijn favoriete seizoen (de lente wel :) De zon is me in de zomer vaak te heet. Ook komt dit seizoen met nóg iets irritants. En dat zit in een flacon of in een tube zonnebrand.
De spuit staat de verkeerde kant op, het spul smeert niet lekker, witte waas, zand erbij. En de uitkomst is vaak dat ik méér onder zit dan mijn twee kleine kinderen.
: |
Oude zonnebrand opmaken
Toch zijn de irritante flesjes zonnebrand met plakkerig spul geen reden om je zonnebrandcrème weg te gooien. Zonnebrand die over de datum is kun je nog prima gebruiken. Het beste gewoon als zonnebrand! Dat doen we ook massaal. Pak net als iedereen gerust de fles zonnebrand van vorig jaar uit de kast. Het is zonde voor je portemonnee en het milieu om nieuwe zonnebrand te kopen.

Je kunt vandaag nog beginnen met besparen op gas en elektriciteit. Van radiatorventilator, schoorsteenballon en pompschakelaar tot minder streamen en een wedstrijdje e-mails opruimen. Ik vond nog een paar pareltjes om minder energie te gebruiken die ik eerder nog niet kende! Simpele machtig kleine stapjes om je verbruik te verlagen. Ik hoop dat jij er net zo blij van wordt als ik :)
Smeer wat vaker
Is het veilig om oude zonnebrand op te maken? Ben je dan toch voldoende beschermd? Ja, ook al lees je waarschuwingen van producenten van zonnebrandcrèmes die zeggen dat de factor in je zonnebrand elk jaar halveert. Dat valt volgens onderzoeken en dermatologen wel mee. De factor van zonnebrandcrèmes neemt wel af in één jaar tijd maar niet zoveel. Zolang je daarmee rekening houdt en je wat vaker smeert dan kun je oude zonnebrand veilig opmaken.
Bewaartip voor zonnebrandcrème
Minder spullen kopen heeft het meeste impact op het klimaat. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, make-up en cosmetica, zoals zonnebrand. Zonnebrandcrèmes houd je langer goed als je de fles of tube goed afsluit en op een donkere plek op kamertemperatuur bewaart. Wil je verspilling van beautyproducten voorkomen? Lees mijn artikel over hoe je verzorgingsproducten en make-up het beste bewaart.

Zonnebrand: dit kun je er allemaal mee
Vertrouw je het tóch niet meer om je zonnebrand op te maken? Oude zonnebrand van vorig jaar kun je nog op andere manieren opgebruiken. Zoals als zilver- of koperpoets (maar wie heeft er nog zilver ins huis?) Zonnebrandcrème kun je nog goed smeren als …
1. Bodylotion of dagcrème
Dun smeren als dagcrème. Vind je dat niet fijn? Je oude zonnebrand is altijd nog prima te gebruiken als bodylotion.
2. Haargel
Zonnebrand is een beetje plakkerig. Dat maakt zonnebrandcrème geschikt als haargel! De tip is wel: gebruik een klein drupje en zeker niet te veel.
3. Scheerschuim
Met scheerschuim glijdt een scheermesje gemakkelijker over de huid. Wil je geen bus scheerschuim meer kopen met drijfgassen die schadelijk zijn voor het milieu? Gebruik dan oude zonnebrand als scheerschuim. It does the trick!
4. DIY bodyscrub
Maak een lekkere bodyscrub van je zonnebrand van vorig jaar. Met maar drie ingrediënten. Easy! Meng in een schoon potje 100 ml oude zonnebrand met 100 gram dode zeezout en een paar druppels van je favoriete etherische olie.
5. DIY haarspray
Meng 50 ml zonnebrand met 70 ml afgekoeld (gekookt) water. Je kunt ook gedestilleerd water kopen of zelf maken. Giet over in een lege schoongemaakte verstuiver voor een verzorgende haarspray met zonnebrandbescherming.

6. Verzorging van leer
Wil je leren tassen of schoenen wat extra verzorging geven? Smeer ze in met een dun laagje zonnebrandcrème. Niet gebruikelijk maar wel nog een nuttige toepassing van je zonnebrand.
7. Stickerverwijderaar
Je hoeft stickerverwijderaar niet apart te kopen in een flesje. Stickers kun je verwijderen met de stoom van kokend water. Heb je geen geduld daarvoor? Ook azijn, nagellakremover, alcohol, WD40 of pindakaas kun je proberen. Daarnaast werkt zonnebrand goed als stickerverwijderaar!
Meer machtig kleine stapjes?
Elke dag een beetje duurzamer. Gewoon in de dagelijkse dingen die je doet. Op climatechain.nl deel ik inspiratie voor een duurzamer leven. Verrassende tips met een positieve invalshoek. Wil je geen tip missen? Schrijf je in voor de e-mails van climatechain.