Je geld goed inzetten bij een groene bank

 

Met wat boodschappentassen aan mijn stuur en twee kleintjes op de fiets, ging ik pas geld pinnen. Mijn zoontje begreep er maar weinig van, maar handig vond hij het wel: mama haalt zomaar geld uit de muur!

 

Van wie is het geld? En waar komt het vandaan? Ik vertelde de kinderen dat de biljetten uit de muur niet van de bank zijn, maar van papa en mama. Dat wij het verdienen met ons werk en dat de bank het voor ons bewaart voor als we het nodig hebben. Vooral mijn zoontje keek naar het bankgebouw alsof in zijn gedachten iedereen er een eigen kluisje had. Een soort spaarpot voorzien van je naam. Met daarin jouw geld dat daar niets doet, totdat je het komt halen.

 

In mijn hoofd zie ik het soms ook zo dat mijn geld geparkeerd staat. En misschien ben jij je net zo onbewust van wat er in werkelijkheid gebeurt met de som op je betaal- of spaarrekening. Maar je geld staat daar niet niks te doen, er gebeurt juist veel mee! Omdat jouw bank dit geld gebruikt om te investeren in bedrijven. In organisaties die grote milieuschade veroorzaken, beleggen in wapenhandel of de olie-industrie of slecht omgaan met mens of dier. Of jouw bank belegt in bedrijven die een betere wereld nastreven.

 

Conclusie? Als je kiest voor een duurzame bank, spreek jij je uit tegen misstanden in de wereld en steun je de bedrijven die werken aan duurzaamheid.

 

Hoe groen zijn jouw geldzaken?

Alleen hoe weet je waar je groen geldzaken doet? Welke bank is duurzaam en welke niet? Het is heel eenvoudig om daar inzicht in te krijgen via de Eerlijke Bankwijzer.

 

Je kunt op de Eerlijke Bankwijzer een tiental belangrijke aanbieders van particuliere rekeningen vergelijken op duurzaamheidsthema’s, zoals klimaat en natuur, kinderarbeid, corruptie, bosbouw en visserij.

 

Ook geeft de website uitleg over de scores per bank en kun je gemakkelijk twee banken met elkaar vergelijken. Online kun je precies zien hoe duurzaam jouw bank is in de praktijk en in hun beleid.

 

2 groene banken met de hoogste score op duurzaamheid

  • De Volksbank (waaronder ASN Bank, Regiobank en SNS)
  • Triodos Bank

 

4 banken met onvoldoende aandacht voor het klimaat

  • Van Lanschot
  • ABN Amro
  • ING
  • Rabobank

 

(Bron: Eerlijke Bankwijzer, november 2019)

 

Overstappen: dat regelt je nieuwe bank voor je

Komt jouw huidige bank niet zo groen uit de bus? Overweeg dan om over te stappen naar een bank die het beter doet. Je hoeft daar zelf niet eens zo veel voor te doen: veel van het geregel doet je nieuwe bank voor je.

 

Een aantal jaar geleden ben ik zelf overgestapt naar ASN Bank. Dat ging gemakkelijk via de overstapservice en overstapkaarten. Wil je weten hoe dat werkt? Bij veel banken werkt het ongeveer hetzelfde.

 

Hoe werkt overstappen naar een duurzame bank?

Overstappen naar een duurzame bank werkt in het algemeen als volgt. Je meldt je als klant aan bij je nieuwe bank en vraagt een gratis overstapservice aan. Jouw nieuwe bank stuurt je een nieuw rekeningnummer toe en zorgt er bij je betaalrekening voor dat je bij- en afschrijvingen automatisch worden doorgezet van je oude naar je nieuwe rekening.

 

Wat regelt de overstapservice voor je?

Voor de precieze werking kun je het beste de overstapservice van je nieuwe (groene) bank bekijken. In de regel worden voor een periode van 13 maanden de bijschrijvingen op jouw betaalrekening automatisch doorgestuurd. Ook incasso’s worden in deze periode automatisch van je nieuwe betaalrekening afgeschreven.

 

Je kunt dit gemakkelijk checken in je rekeningoverzicht, omdat er in de omschrijving dan ‘overstapservice’ bij de doorgeleide transacties staat.

 

Daarnaast stuurt je oude bank jou een overzicht van alle periodieke betalingsopdrachten die zij beëindigen. Met dit overzicht kun je per post of digitaal een paar partijen een overstapkaart sturen. Met de gegevens op de overstapkaart verwerken zij je nieuwe bankgegevens in hun administratie. Dat gaat ook gemakkelijk voor bijvoorbeeld je verzekering of hypotheek. Hoe je aan die overstapkaarten komt? Je kunt ze downloaden of ontvangen via je nieuwe bank.

 

Door de overstapservice en overstapkaarten kan het openen van een nieuwe rekening bij een groene bank bijna niet fout gaan. Omdat je ook nog eens een brief ontvangt over de beëindiging van de overstapservice, ongeveer een maand voor de einddatum. Als er na ruim een jaar nog iets omgezet moet worden (de overstapservice loopt meestal 13 maanden), is het vaak niet veel en heb je dat met een telefoontje of mail nog zo geregeld. En dat zit dan voortaan lekker …

 

Fijne gedachte, toch? Zitten bij een groene bank!

 

Meer machtig kleine stapjes?

Je kúnt invloed hebben op een beter klimaat. Gewoon met de dagelijkse dingen die je doet. Alleen waar begin je als individu? Schrijf je in voor de e-mails van climatechain. Je ontvangt regelmatig korte tips vanuit een positieve invalshoek die je helpen het klimaat de goede kant op te veranderen.