Apen plukken kokosnoten voor productie
Tip • 4 oktober 2022Je weet vast waarover ik het wil hebben op dierendag. Over kokos. Wist je dat daarvoor dieren gehouden worden?
Niet zoals we varkens hier behandelen in een Hollandse stal. Maar dieren vast aan een ketting in Aziatische landen zoals Thailand, Indonesië en Sri Lanka.
Apen plukken kokosnoten
Keuringsdienst van waarde maakte er een korte aflevering over die je kunt terugkijken als je wilt.
In het programma zie je dat kokosboeren apen de boom in jagen om kokosnoten te gaan halen. Ze leren de apen de beste kokosnoten te plukken in speciale trainingskampen.
Vervolgens vind je dezelfde kokosnoten in allerlei vormen terug in producten. In de kokosindustrie is er wijdverbreid sprake van apenarbeid :|
Kokos en apenarbeid
Nepkeurmerkjes op verpakkingen ten spijt, met claims als ‘no monkey labor’ (echt waar). Het valt namelijk niet precies te achterhalen of jouw blikje kokosmelk gemaakt is van een kokosnoot die door de handen is gegaan van een aap (of heeft een aap gewoon poten, ze lijken ook zoveel op ons :)
Terug naar mijn verhaal …
Kokos zit in veel producten
Kokos won de laatste jaren aan populariteit. Immers 100 % plantaardig: dat klinkt zeker vegetariërs en veganisten goed in de oren!
Plus met kokos kon je altijd uit de voeten in keuken én badkamer. Kokosyoghurt als lunch. Kokosolie om mee te bakken. Let maar eens op. Kokos zit in veel levensmiddelen.
Ook vind je kokosolie overal in je badkamerkast. Het zit in shampoo, conditioner en bodylotion. Maar misschien gebruik jij het ook wel als huidolie. Of voor het maken van een deo, haarmasker of lippenbalsem.
Mag kokos niet meer?
Zucht … Als kokos óveral is en apenarbeid dus ook zoveel voorkomt, dan schiet er door me heen: Wat mag ik nu nog wel (kopen)?
Het antwoord op die vraag is mijn antwoord. Net zoals jij er goed aan doet om jouw gevoel hierin te volgen.
Wil je meer weten nog als achtergrond over het plukken van kokosnoten door apen? Ik kan je dit artikel erover aanraden.
Minder kokosproducten kopen
Ik ga in ieder geval minderen met de producten die overduidelijk ‘kokos’ bevatten. Een pot kokosolie om in te bakken vervang ik voor een fles raapzaadolie of koolzaadolie. En de blikken kokosmelk? In plaats daarvan gebruik ik als het kan amandelmelk of havermelk.
Wat daarna nog komt, zie ik dan daarna wel. Op die manier geef ik mezelf de tijd om dit alles nog te laten bezinken.
Welke keuze wil ik bijvoorbeeld maken in de producten waarin kokos meer ‘verstopt’ zit? Als kokos niet aanwezig is als hoofdingrediënt, maar een van de vele ingrediënten is van een product? Ik weet het nog niet.
Die afweging mag ik van mezelf later nog maken. Met kleine stapjes probeer ik duurzaamheid voor mezelf zo overzichtelijk te houden.
En zo houd ik de moed erin :)
Hoe lukt dit jou?
Liefs, Anke