Microplastics in wasmiddelen

Tip • 20 oktober 2023

Ik houd wel van een experimentje! Twee weken terug ging ik nieuwsgierig naar Kruidvat: welke van mijn ‘vroegere’ verzorgingsproducten bevatten microplastics?

Biodermal crème? Bingo. Zwitsal babyshampoo? Dat zal wel niet. Dat is voor baby’s. I’m in shock! Daar zit ook al plastic in :|

Je hoort het al … Ik was nog niet klaar met de app: Beat the Microbead. Na de eerste resultaten wilde ik ook wel eens wat wasmiddelen scannen op de aanwezigheid van kleine plastic deeltjes.

Wasverzachter met microplastics?

Nu weet je waarschijnlijk – als je al wat langer mijn berichtjes krijgt – dat ik zelf mijn wasmiddelen en wasverzachter maak. Het water in Nijmegen bevat alleen zo veel kalk, dat ik heb besloten de wasjes met badhanddoeken wat extra zachtheid mee te geven.

De droger hoef je echt niet alleen in huis te houden voor je handdoeken. Je kunt ook zachte handdoeken hebben zonder droger.

Eerder zette ik hiervoor al vijf tips voor je op een rijtje. Een fijne wasverzachter werkt ook!

En dus scande ik in Kruidvat Robijn. Hoe lekker?! De zachtheid van Robijn met het geurtje van Zwitsal in een wasverzachter? De app zegt: geen microplastics!

Waardoor ik dacht: Is de app ook geschikt voor schoonmaakmiddelen en wasmiddelen? Werkt deze niet alleen op cosmetica en verzorging?

‘Technisch’ lijkt Beat the Microbead ‘gewoon’ te werken op wasmiddelen. Toch maar even bij de juiste personen navragen voor de zekerheid …

Beat the Microbead voor cosmetica en verzorging

The Plastic Soup Foundation ontwikkelde de app. Zij laten per telefoon en mail weten dat de app speciaal ontwikkeld is voor cosmetica en verzorging en helaas nog niet werkt voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Maar … Daar zijn ze wel mee bezig. Dat is goed om te horen! :)

Zeker omdat Robijn en andere producenten nog vijf jaar de tijd krijgen om hun wasmiddelen en wasverzachters te zuiveren van microplastics.

Daarnaast heb ik meer goed nieuws voor je!

Afgelopen week ging namelijk het Europees verbod op microplastics in. De verkoop van losse glitters mag per direct niet meer.

Klein maar fijn, maar samen zijn alle microplastics toch goed voor zo’n 42.000 ton aan troep die niet thuishoort in het milieu. In de toekomst is dit hopelijk verleden tijd!

Mooi nieuws toch om het weekend mee in te nemen?

Fijne dagen :)

Liefs, Anke

PS Extra tips voor als je deze nog niet kent:

👉️ Schuursponsjes geven microplastics af.

👉️ Glitters zijn een gevaar voor het milieu.

👉️ Appelciderazijn als crèmespoeling.