Thee en theezakjes zonder plastic

Tip • 30 december 2022

De laatste dagen van dit jaar ben ik nog druk bezig voor de Supermarkt Survival. Supertof! Inmiddels hebben zich al meer dan veertig mensen aangemeld. 

Dank je wel voor het enthousiasme en je hulp bij het delen. Iedereen is nog van harte welkom om mee te doen.

Al die uren achter de laptop staat er een grote pot warme Christmas Tea mijn zijde :) Liters thee drink ik weg. Alle smaken vind ik ook lekker …

Behalve dan de theesoorten met plastic. Je leest het goed. Of wist je dit al? Gelukkig zijn er ook soorten thee en theezakjes zonder plastic te vinden.

Plastic in je thee

Theezakjes van merken zoals Pickwick of Lipton Tea bevatten vaak microplastics die vrijkomen als je een lekker kopje thee aan het zetten bent.

Dit is slecht voor je gezondheid én hierdoor mogen de zakjes niet bij het gft-afval. Alleen gebeurt dit wel massaal!

Vervuiling van het milieu

De microplastics vervuilen op deze manier de compost die ervan gemaakt wordt en het milieu. Naar schatting gaat het om jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo compost :(

Het goede nieuws is dat hier heel snel verandering in komt. Producenten maken steeds vaker theezakjes die je weg kunt gooien bij het gft-afval.

Losse thee is duurzaam

Thuis drinken wij al jaren biologische thee en gebruiken we losse thee in een thee-ei of theefilter. Losse thee is uiteraard 100% composteerbaar. Dat is superduurzaam!

Toen mijn zoontje nog klein was vond hij het een leuk in de vroege uurtjes wat theefilters met verse thee te vullen voor de week. Maar ja, inmiddels ben ik hiervoor weer op mezelf aangewezen ;)

Theezakjes zijn gemakkelijk!

Alleen ben ik op sommige dagen dan toch wat lui om losse thee te zetten. Zeker met deze rare dagen in ‘het niemandsland’ tussen kerst en oud en nieuw.

Hoewel het echt geen moeite is, zijn theezakjes erg gemakkelijk. Ook voor de ‘snelle thee’ zijn theezakjes fijn. Het is dan ook niet gek dat 95% van alle verkochte thee in theezakjes zit.

Koop thee zónder plastics

Op verzoek van sommigen van jullie heb ik weer eens wat duurzame theemerken op een rijtje gezet. Het lijstje met theezakjes die geen microplastics bevatten is niet volledig.

Wil je het meest duurzaam kiezen? Pak dan een thee met een topkeurmerk zoals Rainforest Alliance of EU-biologisch. Je kunt uiteraard ook letten op het keurmerk Fairtrade.

Ik kies voor theezakjes van:

•    Kleurrijk verpakte kruidenthee. Pukka.
•    Thee voor elk moment. Celestial Seasonings.
•    Voor de makers. Fairtrade Original.
•    Thee voor de ontspanning. Yogi Tea.
•    Zonder extra verpakking. Zonnatura.
•    Goed betaalbaar. Clipper.

Ook deze merken hebben theezakjes zonder microplastics. Alleen ken ik deze thee om welke reden dan ook wat minder goed: Dilmah, TEAmwork, Peeze, Piramide, Simon Levelt, Numi en Nemi.

Is jouw favoriete theemerk al plasticvrij?

Ik wens je een fijne jaarwisseling en een mooi begin van 2023. Alle goeds!

Liefs, Anke