Spekreepjes en varkensvlees vervangen

Tip • 4 oktober 2023

Wat ik zo geweldig vind? Als je duurzamer gaat eten dan helpt dit direct ook anderen in de wereld. Zoals mensen die het niet zo goed hebben als wij. Of de dieren. 

Voeding is wat dat betreft fantastisch. Met wat je dagelijks eet en wat je wekelijks koopt kun je elke dag bijdragen aan een betere wereld. Nu was het deze week Werelddierendag. Op 4 oktober las ik een treurig bericht waarvan mijn maag omdraaide.

Nederlandse varkens zien nooit daglicht

Wist je dat 99% van de varkens in Nederland nooit van hun leven daglicht ziet? Laat staan dat de dieren buiten komen? Dit gaat om varkens in de gangbare varkenshouderij. De vleesproducten hebben het Beter Leven-keurmerk met nul of één ster. Dat is toch misleidend.

Bij ‘Beter leven’ mag je er überhaupt van uitgaan dat er sprake is van ‘leven’. Maar in hoeverre kun je dat zeggen met die vreselijk hoge 99%?

Voor mij was het een extra reden om eens terug te blikken op de afgelopen maanden. Eerder dit jaar sprak ik namelijk met mezelf af om in ieder geval te stoppen met varkensvlees, waar ik overigens nooit fan van ben geweest.

Ik eet geen varkensvlees meer

Alles bij elkaar is het voor mij dan ook geen ‘big deal’ om te stoppen met het eten van varken. De spekreepjes op de stamppot vervang ik voortaan voor wat geroosterde nootjes.

Ook lekker. Het is meer gewoon een beslissing van mij geweest. Iets wat ik tegen mezelf heb gezegd, waar ik mezelf aan houd én wat ik als een nieuw gegeven zie.

Net zoals ik zo’n beetje mijn hele leven juist het tegenovergestelde tegen mezelf heb geredeneerd. Dat het in de natuur heel normaal is dat dieren elkaar opeten. Of dat ik toch íets moest eten. En waarom dan geen vlees? Begrijp je?

>> Ik daag je daarom uit om eens te kijken naar welke beslissing jij kunt nemen. Al is het een kleintje :))

Wat helpt jou om minder varkensvlees te eten?

Je kunt bijvoorbeeld stoppen met ‘strooivlees’ zoals spekreepjes. Je kunt besluiten om geen vleeswaren meer op je brood te eten of varkensvlees voortaan helemaal links te laten liggen.

Als ik eerlijk ben dan ben ik er verbaasd over hoe gemakkelijk het voor me is om vegetarisch te gaan eten. Tot en met december 2022 aten we nog gemiddeld twee keer per week vis of vlees. Door de extreem hoge klimaatimpact van rundvlees hebben we deze vrij snel al van het menu kunnen halen.

Terwijl we op het moment hoofdzakelijk vegetarisch eten. Wanneer we nu eens in de zoveel weken nog vlees of vis eten, dan is het een beetje kip, zalm of makreel.

Liefs, Anke

PS Extra tips voor als je deze nog niet kent:

👉️ Vleesvervangers. Zijn ze duur? Gezond?

👉️ Hoe kook je vegetarisch zonder wat te missen op je bord.