Vis die het minst duurzaam is

Tip • 20 oktober 2022

Vrijdag visdag. Ik ben alleen niet zo’n vismens. Jij?

En toch ben ik in het onderwerp ‘duurzame vis’ gedoken. Een aantal vissoorten springt er namelijk uit als ik kijk in databases naar de milieubelasting van voedingsmiddelen. Deze vis is veel slechter voor de planeet dan de rest.

Hoe milieubewust is vis?

De meeste vis is qua footprint iets beter dan óf net zo goed of fout als kip. Natuurlijk scheelt dit per soort en met welk kipproduct je de vis vergelijkt.

Ik heb het daarom eens gevraagd aan de vrouw van de viskraam. Zij heeft me verteld hoe het komt dat de ene vis de andere niet is :)

Meerval, tilapia en pangasius

Filets van meerval, tilapia of pangasius komen meestal uit verre landen zoals Vietnam en Thailand. Deze kweekvis wordt vaak gevoerd met wilde vis. De vangst daarvan zorgt voor overbevissing.

Hollandse garnalen

Hollandse garnalen, gevangen in de Noordzee en de Waddenzee, vliegen we naar Marokko of sturen we per koelvrachtwagen naar Wit-Rusland om daar ‘goedkoop’ te laten pellen. Daarna komen ze voor onze consumptie weer terug naar Nederland.

Krijg toch het heen-en-weer ;) Ik zeg maar even niets meer.

Heb jij dit weekend nou zin in een visje?

In supermarkten is het aandeel vis met een topkeurmerk 70%. Helaas is het in viskramen vaak minder duidelijk hoe duurzaam een vis gevangen of gekweekt is. Als je liefhebber bent dan kun je alles lezen over milieuvriendelijk vis eten op Milieu Centraal.

Liefs, Anke

PS Na de vorige climatechain e-mail stuurden jullie mij op verzoek veel vragen rondom duurzaam boodschappen doen.

PPS Het waren zoveel reacties: ik stuur geen persoonlijke antwoorden terug. Dit is mijn brede lach als bedankje :))