Klimaatactie voeren in het klein

Tip • 13 oktober 2023

Herfst! Denk jij dan met heimwee terug naar de zomer? Of omarm je het nieuwe seizoen?

Wat ik in ieder geval wel lekker vond aan de zomer was de rust. Daarmee bedoel ik niet dat ik niks doe (daar zou ik dan juist weer onrustig van worden ;)

Maar wat ik bedoel … Hoe lekker was het zonder geregel en communicatie rondom activiteiten vanuit school, buitenschoolse opvang en zwemles?

Dat lijkt alweer lang geleden!

Zo stond ik van de week in kamerjas nog wat ziekjes in de ochtend alweer twee bloemen te knutselen. Het was een leuk idee als verrassing voor de leerkrachten. Alleen had het schoolbestuur dit pas spontaan bedacht twee dagen ervoor :|

>> Daar gaat alleen mijn mail niet over. Ik wil het juist met je hebben over iets anders ongemakkelijks.

Laat van je horen!

Misschien is het goed om wat vaker uit te spreken wat je normaal gesproken inslikt. Stop nou eens met tellen tot tien en laat wat meer van je horen over wat je belangrijk vindt. Dat kan ook gewoon vriendelijk :))

Ook hoef je niet te demonstreren op snelwegen en barricades  om je uit te schreeuwen voor een beter klimaat (hoewel ik zeker bewondering heb voor de mensen die dit wel doen). Je kunt ook kleiner ‘actie’ voeren!

In alle rollen die je vervult kun je het duurzame gedachtegoed helpen groter te maken. Door als ouder, bewoner, consument, werknemer of werkgever het perspectief van het milieu met mensen te delen die jij tegenkomt. Hoe pak jij dit aan?

Eerder vertelde ik al waarom ik het initiatief tot een gesprek over duurzamer leven meestal afwacht bij vrienden of familie.

Ook deelde ik drie voorbeelden van hoe ik veel gemakkelijker van me laat horen als klant of consument. Nu wil ik aan jou vragen: Heb jij te maken met ouderportalen? Zo ja, wil je dan één simpel bericht helpen verspreiden?

Dit is hoe ik actie voer in het klein

Ik stuurde onderstaande tekst naar verschillende organisaties. Naar bijvoorbeeld de opvang van mijn kinderen maar met een kleine aanpassing ook naar de bedrijven die de ouderportalen bouwen.

“Als ouder heb ik via de school, opvang en sportverenigingen van mijn kinderen veel te maken met volg- en communicatiesystemen zoals die van jullie. Mijn verzoek aan jullie: Willen jullie ervoor zorgen dat je als gebruiker ook berichten, nieuws, foto’s, etc. kunt VERWIJDEREN. Met jullie kennis van ICT zijn jullie vast bekend met de schade die data veroorzaken. Datavervuiling is een milieuprobleem dat de komende jaren verder toeneemt en veel groter wordt dan de vervuiling door de luchtvaart. Wilt u dit verzoek aub oppakken en dit bericht delen met collega’s? Veel dank!”

De reacties die ik hierop kreeg? Van elke organisatie kreeg ik een vriendelijk antwoord terug met een dankjewel voor de feedback. Iedereen vond het fijn dat ik dit op deze manier onder de aandacht bracht.

Nu weet ik natuurlijk niet wat er verder met mijn bericht gebeurt. Maar iedere lezer van mijn verzoek zet ik misschien wel een beetje aan het denken. Dus: Als je wilt dan kopieer maar de tekst uit deze e-mail als je wilt. Graag zelfs! Kun jij het verzoek met drie organisaties delen?

Liefs, Anke

 

PS Extra tips voor als je deze nog niet kent:

👉️ Goed bezig! Je bespaart wekelijks € 38,57.

👉️ Deur dicht met een deurveer of deurdranger!