Honing, bijen en duurzaamheid

Tip • 23 februari 2024

Stop met lezen want ik denk dat je dit allemaal niet wilt weten. Wist je dat veel honing niet 100% honing is? Er zit iets ‘bij’. 

Pas keek ik de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over honing. Dit ga ik doen met wat ik de afgelopen tijd geleerd heb.

Honing, bijen en wat ik leerde

👉️ Een bij vliegt 4000 keer naar een bloem voor een theelepeltje honing. Wat een werk voor zo’n beestje! Dat maakt honing voor dier en mens een kostbaar product. Ik ga wat zoetjesaan doen met de honing die ik gebruik.
👉️ Honing is voor de bij zijn levensmiddel. Verschillende imkers halen de honing weg om vervolgens de bijen bij te voeren met suikerwater. Ik ga via Google Maps op zoek naar een imker in de buurt die genoeg honing overhoudt voor het bijenvolk zelf.
👉️ Voor mij geen ‘betaalbare’ honing meer uit de supermarkt. Op een andere manier betalen we namelijk de prijs. Het bijvoeren van bijen zorgt ervoor dat hele bijenvolken verzwakken. Terwijl we juist bestuivende insecten zo nodig hebben voor gezondheid van mens, dier en planeet.
👉️ Ik ga nog beter etiketten lezen van wat ik koop. Zeker als ik ergens dol op ben of als ik het graag koop. Check honing op ‘gemengde niet EU honing’. Producenten van honing mengen echte honing namelijk met (flink wat) suikersiroop zodat ze het wettelijk gezien nog honing mogen noemen! Ongelofelijk.
👉️ Honing als traktatie! Ik ga honing niet meer zo vaak gebruiken voor ‘lekker erbij’. Andere zoetigheden zijn ook prima. Gebruik agavesiroop voor yoghurt en dressings. Appelstroop op de boterham en suiker voor wie de thee wat zoeter wil. Ook dadels zijn een goede zoetmaker.

Staat hier iets bij wat jij ook gaat doen? Of gaat dit je ‘te ver’ en blijf je nog even plakken ;)

Ik vind het leuk om te weten wat je van mijn mailtjes vindt en van welke tips jij er graag meer zou willen. Vraag gerust!

Liefs, Anke